Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FILMAJÁNLÓ

A 6 legjobb történelmi dráma, amit mindenkinek látnia kell

2024. április 12.

4 perc olvasás

Kurucz Barbara

film dráma filmajánló történelmi dráma
A 6 legjobb történelmi dráma, amit mindenkinek látnia kell
© IMDb

Az utóbbi években rengeteg történelmi drámát készítettek, most mutatjuk a legjobbakat. 


Évtizedek óta nagyon népszerűek a történelmi drámák Hollywoodban. A rendezők nagyon szívesen dolgoznak fel valós, megtörtént eseményeket vagy filmesítik meg egy-egy híres személy életét. Mivel elég sok film található meg ebben a kategóriában, most összegyűjtöttük azokat, melyeket mindenkinek látnia kell legalább egyszer. 

A királynő 

A 2006-os film Oscar-díjat hozott Helen Mirrennek, aki II. Erzsébet királynőt alakította. A film 1997-ben játszódik, abban az évben, amikor Tony Blair lett Nagy-Britannia miniszterelnöke. 18 év után ismét munkáspárti elnöke van az országnak, a választás eredménye még az uralkodót is meglepte. A választás után nem sokkal meghal Diana hercegné, a tragédia az egész országot megrendíti, hatással van az új miniszterelnökre és a királynőre, miközben a közvélemény egyre nagyobb nyomást helyez a királyi családra. 

A másik Boleyn lány 

A Boleyn-család mindent elkövetett, hogy a lehető legjobb pozíciót vívja ki VIII. Henrik udvarában. Norfolk hercege még arra is hajlandó, hogy felhasználja Máriát és Annát a cél érdekében. A két fiatal lány vidékről bekerül a királyi udvarba, ami tele van árulással és veszélyekkel. A királynak először Mária tetszik meg, végül mégis Anna lesz az, akit elvesz feleségül. Bár a házasságuk jól indul, a tragikus véget Boleyn Anna sem kerülheti el.  

A király beszéde 

Négy Oscar-díjat nyert a film, ami II. Erzsébet királynő édesapjáról szól. A film 1925-ben kezdődik, amikor Albert herceg beszédet mond a Wembley Stadionban. Ám a dadogása miatt borzalmasan sikerül. Teljesen elkeseredik, de a felesége tanácsára felkeresi a híres logopédust, Lionel Logue-ot, hogy segítsen neki kigyógyulni a beszédzavarból. Az első alkalom nem sül el jól, ezért a herceg nem szeretne többet találkozni vele. 1936-ban azonban meghal V. György királyt, akit a fia, David követ a trónon VIII. Eduárd néven. Ám ő az év végén lemond, Albert pedig trónra kerül, így fontossá válik, hogy a beszédhibáját minél hamarabb leküzdje. 

Marie Antoinette 

Sofia Coppola filmje a divatrajongókat is elbűvöli, hiszen mesés kosztümöket viseltek a szereplők. Marie Antoinette osztrák hercegnő még gyerekként érkezik Franciaországba, ahol XVI. Lajos felesége lesz. A házasság egy politikai szövetség, amitől csak még elszigeteltebben érzi magát Marie Antoinette. Nem találja a helyét az udvarban, amikor megtudja, hogy a férje megcsalja, elkeseredik. Egyre frusztráltabb, ezért beleveti magát az élvezetekbe, és költekezni kezd, amivel kivívja az emberek haragját.

Lincoln 

1865-ben a végéhez közeledik az amerikai polgárháború. Az újraválasztott Abraham Lincoln rá akarja bírni a megosztott kongresszust, hogy egészítsék ki az Alkotmány, és töröljék el a rabszolgaságot. Nincs egyszerű helyzetben, mivel a döntésével sokan nem értenek egyet. Lincolnt azonban semmi sem akadályozhatja meg, mindenképpen szeretné megvalósítani a terveit. Ám egy másik akadállyal is szembe kell néznie, az pedig a háború pusztítása.

12 év rabszolgaság 

A film Solomon Northrup 1853-ban megjelent önéletrajzán alapul. Solomon szabad ember volt 1841-ben, amikor New York államból a rabszolgatartó Washingtonba csalták és elrabolták. Solomon hegedülni hívták Washingtonba, de egy reggel leláncolva ébredt. A következő években déli rabszolgatartóknál dolgozott, akik brutálisan bántak vele. Végül 12 év múlva sikerült szabadulnia egy kanadai üzletember segítségével. Szabadulása után írta meg a könyvét, David Wilson újságíró segítségével. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves