Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FILMAJÁNLÓ

A 10 legjobb dokumentumfilm a Netflixen

2022. július 24.

5 perc olvasás

Wadolowski-Balogh Orsolya

bűncselekmény Netflix igaz történet legjobb dokumentumfilmek motiváló
A 10 legjobb dokumentumfilm a Netflixen
© Netflix / Youtube

Egytől egyig igaz történetek, amelyek gyakran a gyönyörű és lenyűgöző vagy éppen a kegyetlen és hátborzongató valóságot mutatja be. A Netflix hemzseg a zseniális dokumentumfilmektől!


A Netflix széles dokumentumfilm kínálattal rendelkezik, és ami a legjobb: folyamatosan újabbakkal látják el a nézőket. Nem is csoda, hiszen imádjuk az igaz történeteket, a nyomozásokat, az események felgöngyölítését, az emberek és a világ tájainak, kultúráinak megismerését. Megmutatjuk, a Netflix 10 legjobb dokufilmjét – valamint sorozatát – amelyben nem fogsz csalódni!

A lány a képen

Minden 1990-ben, egy fiatal lány holttestével kezdődik, akire az út szélén találnak rá, és egy képre, amin egy gyönyörű kislány és egy férfi szerepel. Hamarosan kiderül, hogy a férfi elrabolta, szexuálisan zaklatta és arra kényszerítette, hogy hozzámenjen feleségül. De ki egyáltalán a lány? A több szálon futó dokumentumfilm rendkívül élvezhetően, és sok csavar kíséretében leplezi le az igazságot.

A szófogadó gyerekek nem feleselnek

Ez az egyik legfelkavaróbb dokusorozata a Netflixnek, amely egy őrült kultuszt mutat be. A minisorozat Warren Jeffs „a prófétát” és az felemelkedését mutatja be a szélsőséges egyházban, amelynek alapja így fest: minél több felesége és gyermeke van valakinek, annál jobb helye lesz a Mennyországban. Az egyház szörnyű  bűncselekmények helyszíne volt, és a rettenetek hallatán jogosan megy fel a nézőben a pumpa.

Apánk

Megdöbbentő, hátborzongató és sokkoló.  A film leleplezi Donald Cline egykori indianapolisi meddőségi specialista rémtetteit, aki a saját spermájával termékenyítette meg a pácienseit azok tudta és beleegyezése nélkül. Az egyik így született gyermeke DNS-tesztje indította el a lavinát, amely révén fény derült a borzalmas, gyomorforgató igazságra.

A Tinder-csaló

Nemrég az egész világ megismerte Shimon Hayut, más néven „A Tinder-csaló” történetét, aki több ezer dollárt csalt ki a barátnőiből, akiket a Tinderen szedett fel. Elérte, hogy a nők minden szavát igyák, vakon megbízzanak benne, és port hintve a szemükbe tönkre tette őket lelki és anyagi szinten egyaránt. Ezek a megkárosított, bátor nők fogtak össze és mesélték el történetüket, leleplezve a szélhámost, aki magát egy gyémántkirály fiának adta ki.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough a természetvédelem világának egyik legismertebb alakja. Ez a lenyűgöző természettudós újra meg újra elhoz nekünk egy szeletet a világból, de ezúttal az egész bolygót. Ahogy ő fogalmaz: „Ez a film a tanúvallomásom, a jövőről alkotott látomásom.” Gyönyörű, izgalmas, de egyúttal felkavaró történetet mesél arról, hogyan változtattuk meg mi emberek ezt az egykor csodálatos, mára megmentésre szoruló bolygót.

Félidő

Sajnos csak egy szeletet – de igen izgalmas részt – kaphatunk Jennifer Lopez életéből, aki a filmben a Superbowl félidejében történő fellépésére készül, amelyet Shakirával kellett megosztania. Egy kis bepillantást kapunk ennek a valójában sértő helyzet körülményeiről, arról, hogy ki maga valójában a popsztár, miközben hajmeresztő kulisszatitkokat árult el a gyerekkoráról, és arról, milyen harcokat kellett megvívnia.

Tigrisvilág

A Tigrisvilág tényleg az egyik legvadabb történet, amivel csak találkozhatsz! A kissé önimádó, különc Joe Exotic-nak több, mint ezer tigrise, valamint oroszlánja és medvéje van, és úgy él velük, mint más a házi macskájával. Azt hinnéd, egy kedves kis dokufilm egy állatimádó fickóról, de aztán jönnek a hazugságok, a fegyverek, a drogok, a poligámia, bérgyilkosság és a harc a nagymacskákért. Ha nem látod, ez sem hiszed, hogy ez a sztori tényleg megtörtént!

A legszebb nemzeti parkok

Barack Obama volt amerikai elnök a narrátora ennek a lenyűgöző, páratlan szépségű dokusorozatnak, amely a bolygó leglátványosabb, legkülönlegesebb nemzeti parkjait mutatja be döbbenetesen élvezhetően. Hiszen ki gondolná, hogy talán egy lajhár lehet az emberiség megmentője?

14 hegycsúcs: Semmi sem lehetetlen

Valószínűleg még nem hallottál a félelmet tényleg nem ismerő nepáli hegymászóról, Nimsdai Purjáról, aki egy lehetetlennek tűnő küldetésbe vág bele: hét hónap alatt akarja megmászni a világ mind a tizennégy 8000 méteres csúcsát. Története nagyon inspiráló, és egyúttal motiváló, a néző az elejétől a végéig izgul a jó kedélyű, pozitív és elszánt férfiért, akinek nagyon igaza van abban: ha nyugati ember volna, mindenki ismerné a nevét.

Tanítóm, a polip

Gondolnád, milyen sok hasonlóság van a polipok és az emberek között?  Vagy azt, hogy egy polip képes megváltoztatni egy ember gondolkodásmódját és egész életét? Az utóbbi évek egyik legmegindítóbb dokumentumfilmje, és túlzás nélkül állítható: szükség van a megtekintéséhez egy csomag zsebkendőre, mert durván szívszorító részek vannak benne. Ne csodálkozz, ha végére te magad is átértékeled az életedet!



Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves