Indítsd jól a napot
Hozzávalók (kb. 4 személyre)
8 nagy tojás, 200 g felaprított póréhagyma, 200 g apróra vágott rukkola, 112 g füstölt lazac felkockázva, 250 g reszelt manchengo sajt, 1 ek. olívaolaj vagy vaj, só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
Készítsünk elő egy kisebb jénai tálat, a sütőt pedig melegítsük 200 fokosra. A pórét 4-5 perc alatt pirítsuk meg az olívaolajon vagy a vajon, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a rukkolát (épp annyira sül át a forró zsiradékban, amennyire kell). A jénaiba tegyünk egy adagot a zöldséges keverékből, majd erre a reszelt manchengóból, végül pedig a lazacból. Addig ismételjük a rétegezést, amíg a sajt majdnem elfogy. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan üssük a félkész ételre a tojásokat, szórjuk rá a maradék sajtot, és dugjuk a forró sütőbe 12-15 percre. Amint elkészült, azonnal tálaljuk, például ropogós kenyérszeletekkel.
Sütőtökös-barnavajas palacsinta pekándióval
Hozzávalók (8-10 palacsintához)
56,5 g vaj, ½ vaníliarúd, 100 g liszt, 75 g pekándió, 1,5 tk. sütőpor, 1 tk. fahéj, 1/8 tk. szerecsendió, ¼ tk. só, 2 tojás, 1 ek. juharszirup, 100 g sütőtökpüré, 125 ml tej
Elkészítés
A barnavajhoz elsőként kaparjuk ki a vaníliarúd belsejéből a magokat, majd a vajjal együtt melegítsük fel, míg a vaj elolvad. Főzzük addig, amíg a vaj habossá válik, és a tetején megjelennek az első barna pöttyök. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. A pekándiót egy aprítógéppel daraboljuk lisztes állagúra, majd keverjük össze a liszttel, a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval. A tojásokat verjük habosra egy tálban, adjuk hozzá a juharszirupot, a sütőtökpürét, a tejet és két evőkanálnyi barnavajat, majd az egészet keverjük hozzá a száraz alapanyagokhoz. A kapott tésztát fagylaltkiszedővel adagoljuk forró serpenyőbe és süssük készre a palacsinták mindkét oldalát 2-2 perc alatt. Ha elkészültek, halmozzuk egymásra őket és locsoljuk rájuk a maradék barnavajat és egy kis juharszirupot, végül pedig díszítsük a palacsinta-torony tetejét néhány szem pekándióval.
Házi citromkrémes croissant
Hozzávalók (4 db croissant-hoz)
1 lap jó minőségű, kész levelestészta
A krémhez: 2 citrom leve és lereszelt héja, 50 g sótlan vaj felkockázva, 1 tojás, 1 tojássárgája, 100 g porcukor, 1 felvert tojás a tészta megkenéséhez, kevés porcukor a díszítéshez
Elkészítés
Kezdésként tegyük egy tálba a citrom levét és héját, valamint a cukrot és a vajat. A keveréket forró vízgőz fölött olvasszuk homogén állagúvá. A tojást és a tojássárgáját verjük fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk a vízgőz fölött melegedő citromos-vajas alaphoz, és szintén folytonos keverés mellett főzzük az egészet kb. 10 percig, amíg krémes állagúvá válik. Amint ez megtörtént, és a krém szobahőmérsékletű lett, tegyük hűtőbe, míg előkészítjük a tésztát. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a kész tésztalapot pedig helyezzük lisztezett deszkára és vágjunk belőle 2 egyforma téglalapot (kb. 18x25 cm-es darabokat). Ezeket átlósan vágjuk félbe, és a kapott háromszögeket kenjük meg a citromkrémmel úgy, hogy a széleiknél kb. 1,5 cm kimaradjon. A legszélesebb pontjuknál fogva tekerjük fel őket, majd a végüket nyomkodjuk össze kicsit és kanyarítsunk belőlük félhold alakú, félkész croissantokat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük meg felvert tojással. A sütő hőjét ekkor csökkentsük 180 fokosra, végül pedig 15-20 perc alatt süssük aranybarnára és ropogósra a reggelinket. Amikor elkészültek, egy kis hűlés után szitáljunk rájuk porcukrot és kakaóval, vagy teával fogyasszuk.
Receptek és képek: theyearinfood.com, naturallyella.com, fingerforkknife.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!