Körtés, szilvás és sütőtökös édességek következnek
Hozzávalók
A töltelékhez: 1 kisebb sütőtök, 2 ek. barnacukor, kristálycukor ízlés szerint, 2 tojás, 50 ml tejszín, 50 ml teljes tej, fűszerek ízlés szerint (pl. gyömbér, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, szegfűbors, kardamom)
A tésztához: 225 g liszt, ¼ tk. só, 112,5 g hideg vaj felkockázva, 4 ek, hideg víz
A szószhoz: 100 g cukor, 3 ek. vaj, 50 ml tejszín, 1-2 ek. brandy
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sót keverjük össze, adjuk hozzá a vajkockákat és morzsoljuk el, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk el a tésztát. Akkor jó, ha éppen összeáll. A kész tésztát tegyük sütőpapírba és pihentessük hűtőben 1 órán át. A töltelékhez melegítsük elő a sütőt 160 fokra, vágjuk félbe és magozzuk ki a tököt. Süssük kb. 1 órán át a vágott felével lefele, ha kihűlt szabadítsuk meg a héjától és pürésítsük botmixerrel vagy turmixgépben. Keverjük a püréhez a barnacukrot, a cukrot, a tojást, a tejszínt, a teljes tejet és a fűszereket, és tegyük félre. A szószhoz a cukrot és a vizet melegítsük fel egy serpenyőben. Amikor forrni kezd, hagyjuk, hogy magától karamellizálódjon. Ha megbarnul, tegyük bele a vajat és habverővel keverjük folyamatosan addig, amíg a vaj elolvad. Ezután vegyük le a tűzről, keverjük bele a tejszínt, majd miután kihűlt, a brandyt is, végül pedig ezt is tegyük félre. Állítsuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra. A hideg tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy befedje a piteformánkat. Tegyük bele, a széleit nyomkodjuk a forma oldalához, a tészta alját pedig szurkáljuk meg villával. (Amennyiben a tészta megpuhult, sütés előtt tegyük 10 percre mélyhűtőbe.) Tegyünk a tésztára sütőpapírt és szárazbabot és süssük így kb. 15 percig, majd hagyjuk a sütőben további 5 percig a bab nélkül, hogy aranybarna legyen. Ha ez megtörtént, állítsuk a sütőt 180 fokra, halmozzuk a tésztára a tölteléket és süssük még 15 percig. Langyosan a brandys karamellszósszal meglocsolva tálaljuk.
Reggeli mogyorós-szilvás torta
Hozzávalók
255 g liszt, 80 g mogyoró, ½ tk. darált török kávé, ¼ tk. őrölt kardamom, 1 tk. sütőpor, ¼ tk. tengeri só, 225 g szobahőmérsékletű vaj, 2 tojássárgája, 150 g cukor, 1 narancs héja, ½ tk mogyorókivonat, ½ tk. vaníliakivonat, 1 ek. narancslé, 4-6 kisebb szilva, barnacukor
Elkészítés
Kezdésnek melegítsük elő a sütőt 180 fokra és a tortaformát vékonyan vajazzuk ki. A lisztet, a mogyorót, a kávét, a kardamomot, a sütőport és a sót keverjük össze élelmiszer-feldolgozóban. A vajat 2-3 perc alatt habverővel keverjük habosra. A narancshéjat és a cukrot dörzsöljük össze a kezeink között, majd az illatos cukrot adjuk a vajhoz (a narancshéjra ezután már nem lesz szükségünk). Keverjük el a vajjal, és ezután tegyük bele a tojássárgáját, majd a mogyoró- és vaníliakivonatot, illetve a narancslevet. Keverjük össze alaposan, végül két részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket. A homogén tésztát töltsük a tortaformába, a megmosott és cikkekre vágott szilvát helyezzük a tetejére, szórjuk meg barnacukorral és tegyük sütőbe 25-30 percre. Ha már aranybarna a széle, vegyük ki, tálalás előtt pedig hagyjuk hűlni 20 percet. Teával fogyasztva kitűnő reggeli.
Csokoládétorta teában buggyantott és karamellizált körtével
Hozzávalók
A körtéhez: 1 l víz, 125 g porcukor, 20 g tealevél (pl. Earl Grey), kevés narancshéj, 4-6 kisebb körte, 225 g porcukor, 60 ml víz, 30 g vaj, 1 ek. tejszín
A tortához: 130 g vaj, 40 g liszt, 5 g kukoricaliszt, 10 g holland kakaópor, csipet só, 4 tojásfehérje, 130 g porcukor, 50 g mogyoró, ½ tk. vaníliakivonat, 120 g olvasztott, langyos étcsokoládé
Elkészítés
Először forraljunk fel 1 liter vizet 125 gramm porcukorral, a teával és a narancshéjjal. Hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le (csak a kész teafőzetre lesz szükségünk). A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki. Tegyük a teába, forraljuk fel, majd alacsonyabb lángon főzzük 10-15 percig. Ha kész, tegyük félre. A cukrot és a vizet melegítsük fel alacsony lángon egy nagyobb serpenyőben. Amikor karamellizálódik, tegyük bele a kissé megfőtt körtéket úgy, hogy a karamell minden oldalt bevonjon, majd vegyük ki, és hagyjuk hűlni. A megmaradt karamellhez adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, vegyük le a tűzről, keverjük el és hűtsük ki. A tortához melegítsük elő a sütőt 160 fokra, a tortaformát vajazzuk ki és tegyünk bele sütőpapírt. A vajat alacsony lángon olvasszuk fel egy serpenyőben, majd főzzük addig, amíg barna lesz. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A kétféle lisztet, a kakaóport és a sót szitájuk egy tálba, a tojásfehérjéket verjük fel elektromos habverővel, a cukrot, a mogyorót és a vaníliakivonatot óvatosan keverjük hozzá. A száraz és nedves hozzávalókat könnyed mozdulatokkal keverjük el, öntsük bele az olvasztott csokoládét és a barnavajat, végül pedig tegyük az előkészített tortaformába. 10-15 perc alatt süssük készre, majd 10 percet hagyjuk pihenni. A körtékkel és karamellszósszal a tetején tálaljuk.
Receptek és képek: dessertsforbreakfast.com, citrusandcandy.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!