A francia péksüteményeket és cukrászalkotásokat az egész világ ismeri és imádja. Budapesten szerencsére egyre több helyen kóstolhatunk ikonikus francia édességeket, amelyek között vannak klasszikusok és kevésbé ismert, regionális finomságok is.
Az alábbi helyeken egy falatka francia édesség a jutalmad.
A letisztult, művészi tortáiról is híres Egy csipet torta boltjában nem csak a többszeletes finomságok, hanem a francia cukrászatok minden érzékre ható, műalkotásnak is beillő csodái is várnak. Gyümölcsökkel, krémfodrokkal díszített choux, tarte, croissant vagy macaron is szerepel a kínálatban, de egy igazi francia kuriózum, egy csöpp kis édesség, a canele is megtalálható náluk. Bordeaux városának minden sarkán árulják ezt a kívülről ropogósra karamellizált, belül selymesen lágy, dekadens süteményt, ami bőven tartalmaz tojássárgáját. Ez a hozzávaló adja a finomság fő elemét: a helyi borászok a bor derítéséhez, azaz tisztításához felhasznált tojásfehérjék után maradt tojássárgákkal nem tudtak mit kezdeni, de a városhoz közeli apácarend tagjai egy kis liszt, tej, vaj, rum és vanília hozzáadásával létrehozták ezt a különleges édességet. Legalábbis a legenda szerint így történt, ám a kifejezetten egzotikusnak és drágának számító alapanyagok –rum vagy a vanília – miatt nem valószínű, hogy ez a történet fedi a valóságot, sokkal inkább a XIX. században alkothatta meg egy ügyes cukrászmester. Budapesten igazi kuriózum a canele, a lipótvárosi Egy csipet torta franciás bájú üzletében azonban megkóstolhatjuk, de érdemes már reggel lecsapni ezekre az apró, ropogós-édes falatokra, mert gyorsan elfogynak!
Letisztul design, az édes ízek rajongói számára a mennyország egy szeletének is beillő hűtőpultban pedig a szivárvány minden színében, égetett és leveles, omlós és roppanós, könnyű és dekadens tészták, textúrák, töltelékek várnak minket. A különleges ízkombinációk mellett nagy klasszikusokat is találunk a Málna The Pastry Shopban, ilyen péládul az Opéra szelet is. Ez nem csupán egy sütemény, hanem egy igazi cukrászati műremek. A rétegekből épülő desszert – mandulás piskóta, kávés vajkrém, csokoládé ganache – elegánsan hozza egyensúlyba az ízeket és textúrákat, minimum három felvonásban. A sütemény eredetének két fő változata létezik. Az egyik szerint már 1899-ben is kínáltak gâteau Opéra nevű süteményt a párizsi Grand Hôtel cukrászdájában, de ez egy korábbi, még nem az ismert rétegekből álló variáció. A másik – széles körben elterjedt – változat szerint a ma ismert, klasszikusan rétegzett forma Gaston Lenôtre nevéhez fűződik, aki az 1950-es években népszerűsítette és tökéletesítette ezt a csábító édességet. Egyszerűnek tűnhet, de igazi szakértelem kell az elkészítéséhez. Kedvencünk az óbudai Málna The Pastry Shop kínálatában a névadó gyümölccsel megbolondított változat: egy nagy klasszikus, apró, de hatásos csavarral.
Vizuálisan és ízeiben is elkényeztet a tarte au citron: könnyű tészta, krémes, élénk, kellemesen fanyar citromkrém alkotja ezt a klasszikus édességet, amit francia cukrászművészek tökéletesítettek a 18.-19. században. A népszerű legenda szerint XVIII. Lajos udvarában a gazdagság és kifinomultság képzete társult a felszolgáláshoz, és bár ezt történelmi adatok nem bizonyítják, könnyen el tudjuk képzelni, hogy a királyok szívét is meghódította ez a kirobbanóan ízletes édesség. Az újbudai Chez Matild nevében és kialakításában is tökéletesen francia hangulatot hozó egységében különlegesen finom példányokat kóstolhatunk. Ha pedig valami másra is vágynánk, frissen sült bagettek, kenyerek, péksütemények, de a polcokon lekvárok, krémek, különleges hozzávalók is sorakoznak. Itt garantált az elcsábulás, de nem is érdemes ellenállni!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!