Quantcast

Ismeretterjesztés

Nőket érintő problémákról szóló könyvsorozatot indít Melinda French Gates

Nőket érintő problémákról szóló könyvsorozatot indít Melinda French Gates
© Ludovic Marin/AFP

A kötetekkel a nők és a lányok globális egyenlőségét szeretné előremozdítani.

A filantróp és üzletasszony Melinda French Gates mindig is a nemek közötti globális egyenlőtlenségek elleni küzdelem élharcosa volt, emellett a koronavírus-járvány nőkre és marginalizált közösségekre gyakorolt aránytalan hatásaira is igyekezett felhívni a figyelmet. Ezúttal újabb formáját választotta az edukációnak és a figyelemfelkeltésnek: a Flatiron Books kiadóval együttműködésben könyvsorozatot indít.

A „Moment of Lift Books” névre keresztelt sorozatban kizárólag a nők és lányok társadalmi problémáival foglalkozó tényirodalmi kiadványok kapnak helyet, melyek közül az első kötet a tervek szerint 2023-ban fog megjelenni.

Bevándorlás, oktatás és társadalmi érzékenyítés

A Moment of Lift könyvek a nemek közötti egyenlőtlenségeket a különféle nézőpontok kaleidoszkópján keresztül mutatják majd be. Kezdésként Jina Krause-Vilmar, a bevándorlókra és menekültekre összpontosító Upwardly Global nonprofit szervezet elnök-vezérigazgatója vizsgálja meg azokat a rendszereket, amelyek a menekült nőket a gazdasági küzdelem körforgásába zárják.

David Moinina Sengeh, Sierra Leone alap- és középfokú oktatásért felelős minisztere, valamint a Tudományos, Technológiai és Innovációs Igazgatóság innovációs vezetője „Radikális befogadás” címmel a hazájában iskolába járni próbáló terhes lányok küzdelméről fog beszámolni. Végül Joanne N. Smith, a brooklyni székhelyű Girls for Gender Equity nonprofit szervezet alapítója, elnöke és vezérigazgatója járja körül, hogy az amerikai társadalom hogyan (és miért) hagyja továbbra is cserben a fekete lányokat és a nemek közötti egyenlőségre törekvő fiatalokat.

Reflektorfényben a nők hangja és perspektívái

A könyvsorozat ötlete azután merült fel Melindában, hogy a kiadója megkereste őt bestseller könyve, A nő helye folytatásával kapcsolatban. „Az érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy ezúttal más hangokat szeretne népszerűsíteni, olyan emberekét, akik a nők és lányok érdekében dolgoznak világszerte” – árulta el Will Schwalbe, a Macmillan kiadócsoport ügyvezető alelnöke.

A Bill & Melinda Gates Alapítványnál végzett munkája mellett Melinda saját befektetési és inkubációs cége, a Pivotal Ventures révén French Gates már régóta kiemelten foglalkozik a nők történeteivel, de ez lesz az első kitérője a könyvek világába. „Bár az elmúlt évtizedekben óriási előrelépést tettünk a nemek közötti egyenlőség felé, a COVID-19 járvány továbbra is aránytalanul nagy mértékben érinti a nők életét és megélhetését – mondja French Gates. – Miközben a világ az igazságos helyreállítás előmozdításán dolgozik, a Moment of Lift Books olyan látnokokat fog kiadni, akik segítenek abban, hogy a nők hangja és perspektívái ne vesszenek homályba. Remélem, hogy a történeteik arra inspirálják majd az olvasókat, hogy csatlakozzanak az egyenlőségért folytatott globális küzdelemhez.”

Forrás: Elle