Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

She Said

Már hivatalos: film készül Harvey Weinstein botrányáról

2021. június 09.

8 perc olvasás

ELLE
film metoo szexuális erőszak szexuális zaklatás Brad Pitt Harvey Weinstein
Már hivatalos: film készül Harvey Weinstein botrányáról

A Hollywood kegyvesztettjévé vált filmmogul, Harvey Weinstein körül kirobbant botrányról végre film készül.


Amint az ismeretes, 2017. október 6-án jelent meg Jodi Kantor és Megan Twohey oknyomozó cikke a New York Times magazinban, amely lerántotta a leplet a Weinstein körül keringő szexuális zaklatási vádakról. Ennek nyomán több mint 100 nő lépett elő és vádolta meg Weinsteint szexuális visszaéléssel – köztük olyan nagy nevek, mint Ashley Judd, Cara Delevingne vagy Rose McGowan –, valamint azokról a megállapodásokról is beszámoltak, amelyeket a producerrel a hallgatásukért cserébe kötöttek. A botrány indította útjára később a #MeToo- és a #TimesUp-mozgalmakat, amelyek világméretű vitát indítottak a szexuális zaklatásról és erőszakcselekményekről.  

Weinstein továbbra is tagadja, hogy nem közös megegyezésen alapuló intim kapcsolatba lépett volna az őt vádoló nőkkel, fenntartja ártatlanságát és az ellene felhozott vádakat hamisnak nevezi.

2020 márciusában Weinsteint 23 év börtönbüntetésre ítélte az amerikai bíróság, miután bizonyítást nyert, hogy több ízben szexuális bűncselekményt, köztük szexuális erőszakot is elkövetett. A filmmogul jelenleg egy New York-i börtönben ülve tölti büntetését. 2021 áprilisában ügyvédei fellebbezést nyújtottak be annak reményében, hogy módosíthatják az ítéletet. Weinsteinnek ugyanakkor a Los Angeles-i bíróság előtt is felelnie kell majd a bűntetteiért.

Miközben a jogi csatározások jelenleg is zajlanak, immár két éve keringtek pletykák arról, hogy Harvey Weinstein botrányát megfilmesítik Hollywoodban. Idén májusban pedig végre megérkeztek az első hivatalosan is megerősített információk a leendő produkcióról.

Ki fog szerepelni benne?

A Deadline magazin május 7-én számolt be róla, hogy van az életrajzi film két főszereplője: Jodi Kantor és Megan Twohey karaktereit Carey Mulligan és Zoe Kazan fogja alakítani. A két színésznő az életben is jó barátságot ápol, és a hírek szerint már a Universal stúdióval tárgyalnak a szerződésük részleteiről.

Carey Mulligannek nem ez lesz az első olyan filmje, amely a szexuális zaklatás, a beleegyezés és a szexuális erőszakot elkövető férfiak felelősségre vonásának témáit boncolgatja. A brit színésznőt idén Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjra is jelölték az Ígéretes fiatal nő (Promising young woman) című filmben nyújtott alakításáért, melyben Cassie, az éjszakánként titkos kettős életet élő nő bőrébe bújt.

Jodi Kantor közösségi oldalán erősítette meg a hírt. A Deadline cikkét ábrázoló fotója mellé azt írta: „Annyira izgatott vagyok, hogy megoszthatom veletek: Carey azt mondta, hogy a film előkészületei már megkezdődtek. A középpontban a bátor nők és forrásaik piciny csoportja áll, akik előléptek és kirobbantották az ügyet. Mindez a szerkesztőségek (spoiler: nem csak Megan és én leszünk az egyedüli újságírók a filmben) mozgatóerejének, és a női csapatmunka örömének gyümölcse. Köszönettel tartozunk a hihetetlen csapatnak, akik ezen dolgoznak, valamint Careynek és Zoénak.”

Ki lesz a film producere?

A film jogain két cég osztozik: az Annapurna Pictures, valamint a Plan B – ez utóbbi produkciós cég állt olyan Oscar-díjas filmek mögött is, mint a Holdfény (Moonlight) vagy a 12 év rabszolgaság. A céget 2001-ben közösen alapította Brad Grey, Jennifer Aniston és akkori férje, Brad Pitt. Utóbbi 2005-ben hivatalosan is a vállalat egyedüli tulajdonosa lett.

2021 májusában erősítette meg a hírt az Entertainment Tonight, miszerint Brad Pitt és a Plan B felel majd a készülő produkció gyártásáért. A dolog pikantériája, hogy maga Brad is összetűzésbe került annak idjeén Weinsteinnel, miután a filmproducer a színész exbarátnőjét, Gwyneth Paltrow-t is megpróbálta arra kényszeríteni, hogy megmasszírozza őt a hotelszobájában 1994-ben.

A CNN-nek adott korábbi interjújában Brad Pitt ennek kapcsán elmondta: „meg akartam bizonyosodni róla, hogy a jövőben semmi hasonló nem fog történni, mert Gwyneth még további két filmen dolgozott együtt Weinsteinnel.”

Van már címe?

Igen. A film címe Kantor és Twohey könyve nyomán a „She said” (ő mondta) lesz.

Ki írja a forgatókönyvet?

A két újságírónő eget rengető nyomozásának megírására az elismert forgatókönyvíró Rebecca Lenkiewicz-et kérték fel. Ha a neve elsőre nem is ismerős, a korábbi munkáival biztosan találkoztál már. Ő is részt vett a 2017-es A rabbi meg a lánya (Disobedience) és a 2018-as Colette forgatókönyvének elkészítésében, és mindkét film 80 százalék feletti értékelést kapott a Rotten Tomatoes oldalon. Leinkiewicz olyan hollywoodi hírességekkel dolgozott már együtt, mint Rachel Weisz, Keira Knightley és Rachel McAdams.

A rendezői székben pedig Maria Schrader foglal majd helyet, aki legutóbb a kritikusok elismerését is kivívó Unorthodox című Netflix-sorozatot rendezte.

Miről fog szól pontosan a Harvey Weinstein-film?

A film Kantor és Twohey munkásságát követi nyomon, ahogyan feltárják a volt filmproducerhez kapcsolódó, évtizedeken át tartó zaklatásokat és szexuális bántalmazásokat, melyek később az ellene felhozott vádak alapjául szolgáltak.

A Hollywood Reporter szerint „a Plan B és az Annapurna célja nem az, hogy részletesen bemutassa Weinstein valódi és állítólagos bűncselekményeinek történetét, hanem sokkal inkább az, hogy rávilágítson, milyen fenyegetésekkel és megfélemlítéssel szembesültek az újságírók, amikor az évtized egyik legfontosabb sztoriját akarták nyilvánosságra hozni”.

 A film cselekményéről még keveset tudunk, részleteket nem tettek közzé, de az biztos, hogy olyan nyugtalanító beszámolókra épülő történetekre kell felkészülnünk, amelyeket Weinstein által bántalmazott nők mesélnek el — mint például Emily Nestor és Ashley Judd, akik mindketten azt állították, hogy a férfi zaklatta őket a Beverly Hills-i félszigeten.

 A Variety szerkesztője, Brent Lang szerint "a filmet úgy képzeljük el, mint ami ‘Az elnök emberei’ című film mintájára épül fel " - ez egy olyan 1974-es dráma, amely két, a Washington Postnál dolgozó újságíró munkáját követi nyomon a Watergate-botrány után — melynek eredményeként később az akkori amerikai elnök, Richard Nixon lemondott.

Kicsoda Jodi Kantor és Megan Twohey?

Jodi Kantor és Megan Twohey a New York Times oknyomozó újságírói, akik előbb vizsgálni kezdték, majd kiderítették Harvey Weinstein bűnösségét az állítólagos szexuális zaklatások kapcsán.

 Az „álhírek” korszakában a The New York Times leleplező cikke, és Kantor és Twohey munkássága emlékeztetnek bennünket arra, mekkora ereje lehet az újságírásnak és a valódi történetek felkutatásának. Egy évvel riportjuk megjelenése utána Kantor és Twohey elmesélték, hogyan biztatták az érintett nőket arra, hogy hallassák hangjukat. „Nem tudjuk megváltoztatni azt, ami veled történt, de ha megnyílsz nekünk és elmondod az igazat, akkor képesek lehetünk megakadályozni, hogy még több ember sérüljön.”

2018 áprilisában különleges közszolgálati tevékenységükért a The New York Times újságíróinak, Kantornak és Twoheynak Pulitzer-díjat adományoztak, Ronan Farrow-val együtt, a zaklatással kapcsolatos történetek oknyomozó feltárásában való kivételes munkájukért.

2019 szeptemberében a páros megjelentette egy könyvet is, She Said címmel. A korábbi vezércikk logikáját követve az olvasók számára a könyv már részletesebb betekintést nyújt a munkafolyamataikba, abba, ahogyan a különböző dokumentumokat elemzik, vagy éppen az olyan hírességekkel készített interjúkba, mint Rose McGowan és Gwyneth Paltrow.

Könyvük megjelenése után az újságírók az ELLE-nek nyilatkozva munkájukról megjegyezték: „Nem számítottunk rá, hogy valaha is ebben a helyzetben leszünk. Éppen egy elég nehéz történeten dolgoztunk, amikor mindez megtörtént... A könyvünk egy kísérlet arra, hogy bemutassuk, hogyan válik egy esemény hosszú időn át meghatározó történelmi jelentőségű ténnyé. Azt akarjuk, hogy az emberek megismerjék a bántalmazott nők történeteit a saját szavaikkal is. Azt akarjuk, hogy más emberek is lássák azt, amit mi láttunk.”

Forrás: ELLE

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

10 film, ami után átértékeled az életedet
1

10 film, ami után átértékeled az életedet

2022.07.17. 6 perc olvasás

10 film, ami után átértékeled az életedet

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
2

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat
3

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat

2022.06.23. 2 perc olvasás

Natalie Portman kitálalt: így fogyasztják és hizlalják a hollywoodi sztárokat

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
4

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

30 ikonikus hollywoodi barátság
5

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

A 10 legjobb thriller a Netflixen
6

A 10 legjobb thriller a Netflixen

2022.03.06. 2 perc olvasás

A 10 legjobb thriller a Netflixen

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
7

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.
8

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.

2023.01.14. 3 perc olvasás

5 fordulatos krimi, ha tetszett a Tőrbe ejtve 2.

ezek is érdekelhetnek

Matthew McConaughey bevallotta, hogy 15 évesen szexre kényszerítették

Matthew McConaughey bevallotta, hogy 15 évesen szexre kényszerítették

2022.10.05. 2 perc olvasás

EMLÉKEK

Döbbenetes titok derült ki Armie Hammer kannibalizmusáról

Döbbenetes titok derült ki Armie Hammer kannibalizmusáról

2022.09.02. 2 perc olvasás

CALL ME BY YOUR NAME

Nemi erőszak vádjával nyomoznak a Reszkessetek, betörők! sztárja ellen

Nemi erőszak vádjával nyomoznak a Reszkessetek, betörők! sztárja ellen

2022.08.25. 2 perc olvasás

Devin Ratray

A nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken

A nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken

2022.07.26. 3 perc olvasás

Stand Up

Szexuális zaklatás miatt több mint 500 nő perelte be az Ubert

Szexuális zaklatás miatt több mint 500 nő perelte be az Ubert

2022.07.14. 2 perc olvasás

Nők elleni erőszak

12 év börtönre ítélték a Netflix sztárját szexuális visszaélés miatt

12 év börtönre ítélték a Netflix sztárját szexuális visszaélés miatt

2022.07.07. 2 perc olvasás

POM POM

Példamutató, ahogy Kanadában bánnak a szexuális erőszak áldozataival

Példamutató, ahogy Kanadában bánnak a szexuális erőszak áldozataival

2022.07.06. 2 perc olvasás

Bíróság

„Megerőszakolták a 14 éves lányom, az elkövető a szomszédban él tovább"

„Megerőszakolták a 14 éves lányom, az elkövető a szomszédban él tovább"

2022.07.01. 3 perc olvasás

LELKI TRAUMA

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves