A méltatlanul elhanyagolt növény ínycsiklandó receptek alapja
Kecskesajtos lepény karamellizált édesköménnyel
Hozzávalók (4 személyre)
A lepényhez: 525 g tönkölybúza liszt, 250 ml langyos víz, 1,5 ek. szárított élesztő, 3 ek. olívaolaj, 2 csipet nagy szemű tengeri só
A karamellizált édesköményhez: 2 nagy édeskömény gumó, kókuszolaj, tengeri só, édesköménymag, 1/2 ek. juharszirup
100 g lágy kecskesajt, 1 nagy csokor rukkola, néhány csepp olívaolaj, ½ citrom leve
Elkészítés
A lepényhez kezdésként szitáljuk át a lisztet egy nagy keverőtálba. Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, majd adjuk hozzá a lisztet és az olívaolajat. A tésztát gyúrjuk 5 percig, szórjuk meg liszttel, tegyük nedves konyharuhába, és hagyjuk állni 1-2 órát, amíg a kétszeresére dagad. Ha megkelt, osszuk négyfelé és tartsuk letakarva felhasználásig. Mossuk meg alaposan az édesköményt, a külső leveles részt távolítsuk el, és vágjuk vékony szeletekre hosszában. Serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat és az édesköményszeletek mindkét oldalát pirítsuk aranybarnára. Ezután adjunk hozzá egy csipetnyi édesköménymagot és fél evőkanál juharszirupot, majd főzzük 1 percig. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a tésztát nyújtsuk ki és sózzuk meg, halmozzunk rá a karamellizált édesköményből és a kecskesajtból, és 30 percig, pirulásig süssük. Rukkolával, olívaolajjal és citromlével meglocsolva tálaljuk.
Sült édeskömény naranccsal és mentával
Hozzávalók (1 személyre)
1 édeskömény gumó, 2 narancs, 2-3 ek. fehér balzsamecet, ugyanennyi extra szűz olívaolaj, tengeri só, 1 kis fej lilahagyma, 1 csokor friss menta
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Az édesköménygumókat mossuk meg, vágjuk ujjnyi szeletekre hosszában, helyezzük tepsibe és locsoljuk meg az olívaolajjal és a balzsamecettel, valamint sózzuk ízlés szerint. Süssük 15-20 percig, közben pedig készítsük elő a többi hozzávalót. Hámozzuk meg a narancsot és vízszintesen vágjuk vékony karikákra, a hagymát szintén vágjuk leheletvékony karikákra, a mentát mossuk meg és aprítsuk fel. Ha minden kész, rendezzük el a hozzávalókat egy tányéron, és fogyasszuk azonnal.
Párolt édeskömény sáfránnyal és paradicsommal
Hozzávalók
225 g barnarizs, 550 ml víz, 1 nagy édeskömény gumó, olívaolaj, 1 cukkini, 1 fej hagyma vékonyra szeletelve, 2 tk. édesköménymag, ½ tk. őrölt sáfrány, ugyanennyi szárított kakukkfű, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 3 ek. paradicsompüré, 250 ml víz, tengeri só és bors, 1 marék friss petrezselyem
Elkészítés
A rizst alaposan mossuk át, tegyük a vízzel egy lábosba és közepes lángon, lefedve főzzük 40 percig. Az édesköményt szabadítsuk meg a külső leveleitől miután leöblítettük, és vágjuk hosszában négy, ék alakú részre. A cukkinit szeleteljük fel ugyanígy, de vágjuk 4 centis darabokra. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, a hagymát pároljuk néhány percig az édeskömény maggal, a sáfránnyal és a kakukkfűvel, majd tegyük hozzá a cukkinit és az édesköményt. Mikor a zöldségek megpirultak, adjuk hozzájuk a fokhagymát, paradicsompürét, vizet, és ízlés szerint sót és borsot. Keverjük meg, és főzzük 15 percig fedő alatt. Barnarizzsel és friss petrezselyemmel fogyasszuk.
Receptek és képek: mynewroots.org, greenkitchenstories.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!