Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Anyagiak

Hipergámia: amikor a párkapcsolat alapja a pénz

2022. július 14.

2 perc olvasás

ELLE

szerelem anyagi függetlenség párkapcsolat pénz hipergámia nők és a pénz
Hipergámia: amikor a párkapcsolat alapja a pénz
© Shutterstock

Nem újkeletű dolog az, ha valaki a pénz és az anyagiak mentén választ magának partnert, de vajon miért lett ennyire felkapott 2022-ben ez a fajta párkapcsolat?


A közösségi oldalakon, különösen a TikTokon egy kevésbé ismert fogalom lett felkapott az utóbbi időben: ez a hipergámia, amiről sorra születnek a videók. Talán elsőre nem hangzik ismerősnek, pedig ez a típusú párkapcsolat egyáltalán nem újkeletű: a hipergámia ugyanis azt takarja, amikor valaki tudatosan magánál tehetősebb, vagyonosabb párt keres.

A helyzet a netflixes sikersorozatból, A Bridgerton családból is ismerős lehet, hiszen a szezon hölgyei számára ott is kiemelt fontossággal bír, hogy milyen anyagi helyzetben lévő és milyen ranggal rendelkező úriembert sikerül kifogniuk maguknak.

@specsandblazers This is for all the ladies who want to attract a high value man! #hypergamy #classylady #modestfashion ♬ original sound - Stella Convertino

A modern korban főleg az „aranyásó” jelzővel illetik azokat az (elsősorban) nőket, akik kifejezetten a pénz mentén keresnek partnert maguk mellé. Ez a kifejezés a hozzá kapcsolódó negatív konnotációk miatt meglehetősen szexista, talán ezért is terjedhetett el újra a hipergámia fogalma, ami igyekszik újragondolni ezt a társkereső stratégiát.

Miért a nők választják a hipergám kapcsolatokat?

A hipergámiára úgy tekinteni, mint kizárólag a nő javát szolgáló eszközre, meglehetősen igazságtalan. Egyrészt, mert néhány férfi ugyancsak tudatosan keresi az efféle kiegyensúlyozatlan kapcsolatokat, ahol ők tarthatják kézben az anyagi dolgok gyeplőjét.

Másrészt bizonyos értelemben minden párkapcsolat a „tranzakciókra” épül, hiszen azért tartunk ki valaki mellett, mert kapunk tőle valamit: legyen az érzelmi vagy anyagi támogatás, státusz vagy pusztán testiség.  

És hogy miért elsősorban a nők választják a hipergám kapcsolatokat? Azért, mert a történelem során ők voltak rászorulva erre, hiszen sokáig nem volt lehetőségük saját jogon vagyont szerezni. Így aztán kénytelenek voltak olyan partnert találni, aki mellett anyagilag is biztonságban tudhatták magukat.

És bár a nők helyzete az idők során rengeteget változott, ma már saját megélhetéssel rendelkeznek, de sokszor még mindig kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, és a munkaerőpiacon is hátrányból indulnak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves