Laktató finomságok újragondolva
Hozzávalók (23 cm-es piteformához)
1 lap leveles tészta, 1 ek. olívaolaj, 1 nagyobb fej hagyma apróra vágva, 4 szelet bacon felkockázva, 1 marék aprított bébispenót, 3 nagy tojás, 500 g ricotta, 150 ml tejföl, 1 ek. liszt, csipetnyi só, őrölt szerecsendió és frissen őrölt feketebors, egy marék friss oregánó, 2 nagy paradicsom karikákra vágva, 2 ek. reszelt parmezán, kecskesajt ízlés szerint
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzuk ki a piteformát. A kész tésztát nyújtsuk ki és tegyük a piteformába úgy, hogy a szélei kilógjanak belőle. Az alját szurkáljuk meg villával. Helyezzünk rá sütőpapírt, öntsünk rá szárazbabot és süssük 10-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz. Ha kész, tegyük félre. A töltelékhez pirítsuk meg a hagymát az olívaolajon 3-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a bacont, és süssük további 4 percig. Tegyük bele a spenótot és főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a lisztet. A ricottát, a tejfölt, a tojást és a szerecsendiót keverjük simára élelmiszer-feldolgozóban, ezután adjuk hozzá a spenótos keveréket, az oregánót, sót és borsot. Alaposan keverjük el az egészet, és töltsük óvatosan az elősütött tésztára. Díszítsük paradicsommal, reszeljünk rá parmezánt és mehet is a sütőbe 30-35 percre. Ha kész, picit hagyjuk hűlni és kecskesajttal megszórva tálaljuk.
Mac and cheese pite
Hozzávalók (23 cm-es piteformához)
A tésztához: 300 g liszt, csipet só, 170 g durvára reszelt cheddar sajt, 150 g hideg vaj kockára vágva, 1 ek. tabasco szósz, 5 ek. jeges víz
A töltelékhez: 450 g szarvacskatészta, 375 ml tej, 250 ml tejszín, 450 g gomba (pl. csiperke) nagyobb darabokra vágva, 4 ek. vaj, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 50 g liszt, 112,5 g reszelt cheddar sajt, 112,5 g reszelt fontina sajt, só és frissen őrölt feketebors, tabasco szósz, őrölt szerecsendió, néhány szelet bacon
Elkészítés
A mac and cheese-hez főzzük ki a tésztát, pároljuk meg a gombát olívaolajban, a tejet és a tejszínt pedig melegítsük fel egy külön serpenyőben. A hagymát pirítsuk barnára a vajban, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tejszínes keveréket, reszeljük bele a sajtokat, végül tegyük bele a többi hozzávalót. A kifőtt tésztát, a gombás és a tejszínes keveréket keverjük el, és süssük jénai tálban 180 fokon, 25-30 percig. Ha kész, tegyük félre. A pitetésztához először keverjük össze a lisztet és a sót. A cheddar sajtot és a vajat morzsoljuk borsónyi darabokra a lisztes keverékkel, majd fokozatosan öntsük hozzá a tabasco szószt és a vizet. Keverjük addig, amíg homogén állagú masszát kapunk, majd pihentessük hűtőben legalább 1 órán át. A kihűlt tésztát nyújtsuk ki, helyezzük piteformába, az alját szurkáljuk meg villával, tegyünk rá sütőpapírt és szárazbabot, végül süssük 220 fokon, 10-15 percig. Utolsó lépésként kanalazzuk a mac and cheese-t a pitetésztára, a bacont helyezzük a tetejére, és toljuk vissza a forró sütőbe 8-10 percre. Melegen fogyasszuk.
Tortilla pite
Hozzávalók (23 cm-es piteformához)
4 tojás, 250 ml tej, 225 g konzerv fekete bab, 225 g mángold, 225 g konzerv kukorica, 112 g zöld chili, ¼ tk. fokhagymapor, csipet só, chiliszósz ízlés szerint, 225 g reszelt sajt (pl. parmezán), kukorica tortilla, tejföl, koriander és zöldhagyma a díszítéshez
Elkészítés
A konzervbabot mossuk meg és csöpögtessük le, a mángoldot pedig várjuk ujjnyi darabokra. Habverővel verjük fel a tojásokat egy nagyobb tálban, majd keverjük össze a tejjel, és tegyük bele a többi hozzávalót. A piteformát vajazzuk ki és béleljük ki tortillával. Öntsük rá a tojásos keveréket, reszeljünk rá egy kis sajtot és süssük 200 fokos sütőben 1 órán át. Ha elkészült, díszítsük apróra vágott korianderrel, zöldhagymával és tejföllel.
Receptek és képek: fingerforkknife.com, dessertsforbreakfast.com, acouplecooks.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!