Itt az ősz! És ezzel nemcsak a sütőtöknek van szezonja, de itt az idő előkapni a legfinomabb sütőtökös pite receptjét is!
A sütőtökös pitének leginkább az Egyesült Államokban van hagyománya, de a desszert itthon is egyre népszerűbb. Ez a sütemény verhetetlenül finom, és pillanatok alatt elhozza az őszi hangulatot az otthonunkba. Mutatjuk is!
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, 100 gramm cukrot és egy csipet sót egy tálban. Adjunk hozzá egy tojást, a vajat darabokban és egy evőkanál hideg vizet, majd gyúrjunk össze mindent sima, omlós tésztává. Csomagoljuk be fóliába, és hűtsük körülbelül 30 percig.
Közben tisztítsuk meg a sütőtököt, és vágjuk kockákra. Tegyük egy lábasba, fedjük le vízzel, forraljuk fel, és lefedve, közepes lángon pároljuk tíz-tizenkét percig. A maradék vizet csepegtessük le jól.
Ezután finomra pürésítjük a sütőtököt, és szétválasztjuk a maradék tojásokat. Adjuk hozzá a tejet, a maradék cukrot, a tojássárgáját, egy csipet sót, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget, keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, majd tegyük bele egy kizsírozott, lisztezett piteformába és vágjuk le a felesleges tésztát. A tésztalapot villával többször szurkáljuk meg, és takarjuk le sütőpapírral, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben, 15-20 percig süssük.
Ezután a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a hideg sütőtökpüréhez. A sütőtökös keveréket pakolkjuk rá az elősütött alapra, és 150 °C-ra előmelegített sütőben további 45-50 percig süssük.
Hagyd kihűlni egy hűtőrácson, díszítsd egy kis tejszínhabbal, és utána fogyaszthatod is!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!