Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Sorozat

A korona legsokkolóbb pillanatai közül nem történt meg mind: itt az igazság

2022. november 10.

5 perc olvasás

Kurucz Barbara

Netflix sorozat II. Erzsébet Diana hercegné A korona
A korona legsokkolóbb pillanatai közül nem történt meg mind: itt az igazság
© Fotó: instagram/@thecrownnetflix

Megérkezett A korona legújabb évada, a készítők pedig nem okoztak csalódást, már az első rész nagyon izgalmasra sikerült. 


Két évet kellett várni A korona 5. évadára, így nem csoda, hogy a rajongók már türelmetlenek voltak. Az új szezon a királyi család egyik legbotrányosabb időszakáról szól, ám ennek ellenére vannak dolgok, amiket a készítők még drámaibbá tettek. 

A korona pár jelenetet alaposan eltúlzott

A sorozat készítői valós cselekményekből indultak ki, ám sok helyen átformálták a történetet. A zárt ajtók mögötti párbeszédek nem ismertek, ezért korábban többen is kifejtették, hogy csakis fikciónak lehet tekinteni a sorozatot. Az új évadban szintén vannak eltúlzott történetszálak, mutatjuk melyek azok. 

Károly király és a Viktória királynő-szindróma 

Az első epizód fő történetszála, hogy Károly herceg népszerűbbnek számít, mint édesanyja, II. Erzsébet királynő. A történet szerint készült egy felmérés, ami alapján a britek nagy része szívesebben látná őt a trónon. Károly ezért megszakítja a vakációját, és privát találkozót kér az akkori miniszterelnöktől, Sir John Majortől. Burkoltak elkezdi győzködni, hogy miért számít jobb választásnak, példának Viktória királynőt és a fiát hozza fel. 

A valóságban megtörtént a közvélemény-kutatás, ám ennyire sarkosan nem fogalmaztak az újságcikkben. Csupán annyit említettek, hogy a királynőnek később át kellene adnia a trónt. Sir John Major nagyon felháborítónak találta a történetszálat, és valóságos hadjáratot indított a sorozat ellen. Elmondta, hogy ilyen beszélgetés sosem zajlott közte és III. Károly király között. 

Tűz Windsorban

1992. november 20-án tűz ütött ki a Windsor-kastélyban, és 115 szoba leégett. A tűz mélyen érintette a királynőt, ezt a sorozat pontosan ábrázolta. Ám ezután Margit hercegnő elkezdi Diana hercegnét gyanúsítani, azt mondta, hogy volt oka felgyújtani a kastélyt. Később előkerül András herceg, majd Margit egymás után sorakoztatja fel az érveket, hogy kinek lett volna indítéka. 

Ez sem történt meg, csupán egy drámai elem, amivel a készítők szerették volna még jobban felnagyítani a tragikus tűzvészt. A valóságban egy hibás reflektor okozta a tüzet. Az újjáépítés öt éven keresztül tartott, később II. Erzsébet királynő borzalmas évként jellemezte 1992-t. 

A királynő elhiszi a Fülöp herceg hűtlenségéről szóló pletykákat 

A hatodik epizód Fülöp herceg körül forog, akiről többször is pletykáltak. A kilencvenes években Penny Knatchbull személye váltotta ki a szóbeszédet. Az epizód szerint élénken pletykáltak róluk, amit a királynő is elhitt. Volt, amikor meg is említette a férjének, aki megpróbálta eloszlatni a gyanút, ennek ellenére nem sikerült. Az epizód végén Fülöp herceg azt javasolja, hogy Erzsébet és Penny találkozzanak, ami mindkét nő számára kellemetlen. Végül azzal ér véget a rész, hogy a királynő sír, ezzel megerősítve, hogy elhiszi a pletykákat.

Bár a sorozat alkotói nem mondták ki egyértelműen, mégis utaltak arra, hogy Erzsébet királynő nem hitt a férje hűségében. Az igaz, hogy Fülöp herceg és Penny barátsága sokszor alapot adott a pletykáknak, ám a valóságban ezek a kínos pillanatok nem történtek meg. Fülöp herceg a kilencvenes években azt mondta, hogy esélye sem lenne a félrelépésre, hiszen mindig vele vannak a testőrök. Penny és Erzsébet királynő közeli barátok voltak, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy elcsituljanak a pletykák. 

Vilmos herceg és a Panoráma-interjú

A Panoráma-interjú egy fontos momentuma a sorozatnak, ami hatalmas port kavart. A szériában Diana hercegné az interjú során elkezd arról spekulálni, hogy milyen hatással lesz Vilmos hercegre a beszélgetés, a nézők pedig láthatják, ahogyan a televízióban nézi az édesanyját. 

A valóságban ez a kérdés nem hangzott el, Diana szinte egyáltalán nem beszélt a fiúkról, csupán annyit mondott, hogy hálás értük. Azt nem lehet tudni, hogy Vilmos herceg miként szembesült a felvétellel, így ez a jelenet csupán fikció. Fontos megemlíteni, hogy a walesi herceg kérte, hogy soha többé ne kerüljön képernyőre az említett interjú, ennek ellenére megjelent a sorozatban. 

Diana hercegné autója 

A sorozat egyik jelentében a nézők láthatják, amint Diana hercegné kanyarog az autójával, nehezen tud fékezni, és gázt adni. Később a testvérének, Charles Spencer grófnak megemlíti, hogy folyamatosan megfigyelik, senkiben sem tud bízni, és úgy gondolja, ismét hozzányúltak az autójához, és valamit csináltak a fékkel. 

Ez a valóságban nem történt meg, ám tény, Diana félt attól, hogy egy megrendezett balesetben fog meghalni. Újságíróknak, illetve az ügyvédjének is mesélt a félelméről. Ennek ellenére a sorozat szükségtelenül kelt gyanút

Dodi Fayed és a drogok 

Az évadzáróban Dodi Fayed többször is kokaint szív fel, ami elsőre sokkolónak hat. Ám 2017-ben a DailyMail egyik cikkéből kiderült, hogy Diana hercegné egykori szerelme rendszeres fogyasztója volt a szernek. Imádott bulizni, a Studio 54 volt az egyik kedvenc helye, és a tudatmódosító szereket sem vetette meg. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves