Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kritika

Károly királyt negatív színben tünteti fel, míg Diana hercegnéből ikont csinál: szakértő szólalt meg A koronáról

2022. november 09.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara

sorozat Diana hercegné A korona III. Károly király
Károly királyt negatív színben tünteti fel, míg Diana hercegnéből ikont csinál: szakértő szólalt meg A koronáról
© Fotó: Tim Graham / Getty Images

Két év várakozás után elérhetővé vált A korona legújabb évada a Netflix felületén. Az elmúlt időszakban sokan kritizálták a szériát, most egy szakértő fejtette ki a véleményét. 


A korona 5. évada a brit királyi család legbotrányosabb időszakát dolgozza fel. Ezért nem csoda, hogy rengeteg kritika érte a készítőket. Most Pauline Maclaren, a királyi család egyik szakértője árulta el, hogy miért gondolja károsnak a sorozatot.

A szakértő szerint ezért káros A korona

Pauline Maclaren a londoni Centre for the Study of the Modern Monarchy egyik professzora, vagyis főként a modern monarchiákkal, azon belül is a brit királyi családdal foglalkozik. A szakértő azt gondolja, hogy a fiatalabb generáció úgy tekint a sorozatra, mint egy dokumentumfilmre. 

Az 1990 után született emberek, még túlságosan fiatalok voltak, amikor a sorozat játszódik, így nincsenek emlékeik az adott korszakról. Éppen ezért hajlamosabbak elhinni, hogy a Netflix szériájában látott történések valóságosak

A szakértő interjút adott a BBC-nek, amiben kifejtette, hogy a Z-generációt A korona messzebb sodorja a monarchiától, illetve a királyi családtól. A sorozat negatív színben tünteti fel Károly királyt, miközben magasztalja Diana hercegnét, és voltaképp ikonnak állítja be. 

A monarchia nem számít népszerűnek a fiatalok körében, korábban egy felmérésből kiderült, hogy a Z-generáció csupán 30%-a gondolja azt, hogy Nagy-Britanniának előnye származik belőle. Ez a szám a 65 év felettiek esetében 73%. A különbség tehát elég látványos. 

Maclaren úgy véli, hogy a sorozat Diana hercegnét áldozatként állítja be, ennek köszönhetően könnyebb vele azonosulni. A szakértő kritizálta a szériában megjelenő beszélgetéseket, hiszen sok esetben nem lehet tudni, hogy mi történt a zárt ajtók mögött. A dialógusok teljesen kitaláltak, ennek ellenére egy felmérésből kiderült, hogy a fiatalok nagy része valószínűnek tartja, hogy a mondatok elhangoztak a valóságban. 

A történet sokszor túlságosan drámai, ennek ellenére a fiatalok nem kételkednek a valóságtartalmában. Károly király uralkodására a széria legújabb évada több szempontból árnyékot vethet, ami Maclaren professzor szerint komoly probléma. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves