Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Válogatás

Az 5 legjobb klasszikus film, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell

2024. március 09.

6 perc olvasás

ELLE

film ajánló klasszikus film
Az 5 legjobb klasszikus film, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell
© IMDB

Te is imádod a klasszikus filmeket?


A klasszikus filmek azok az alkotások, amikről mindenki legalább hallott, de a többség látta is minimum egyszer életében. Most megmutatjuk a listát azokról a filmekről, amikről nem csak mondják, hogy jók, hanem tényleg érdemes végignézni. Íme, a mi top 5-ös listánk. 

1. Elfújta a szél (1939)

A máig népszerű amerikai film Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült, mely az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódik az Egyesült Államok déli felén. A történet szerint az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara (Vivien Leigh). A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be (Leslie Howard), a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés és halál kíséri végig Scarlett életét, melyben egy különös férfi, Rhett Butler (Clark Gable) válik főszereplővé. A rendezők: Victor Fleming, George Cukor és Sam Wood. A regényhez képest azonban több eltérés is van a filmben, érdemes a könyvet is legalább egyszer elolvasni. A film sok-sok évtizeddel ezelőtt több Oscar-díjat is bezsebelt.

2. Óz, a csodák csodája (1939)

Egy másik felejthetetlen film 1939-ből. Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy (Judy Garland) nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha itt minden színes és szép, Dorothy legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő fekete-fehér, mégis úgy szeretett otthonába... 

Ezt a filmet szintén Victor Fleming rendezte, valamint mellette Richard Thorpe és King Vidor. Az amerikai musicalben Judy Garland kapta a főszerepet, de fontos szerepet kapott  Ray Bolger, Bert Lahr és Jack Haley is.  A forgatókönyvet L. Frank Baum azonos című meseregénye alapján Noel Langley, Edgar Allan Woolf és Florence Ryerson írta. Zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte, a producere Mervyn LeRoy volt, a Metro-Goldwyn-Mayer készítette és forgalmazta. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. Kevesen tudják azonban, hogy a forgatásokon rengeteg baleset volt, és sokan úgy vélték, hogy a filmet elátkozták. Több színész is kórházba került, és szinte egy nap sem ment gördülékenyen.

3. Casablanca (1942)

Az Oscar-díjas magyar filmrendező, Kertész Mihály álmodta meg a Casablanca című amerikai filmdrámát. A magyar filmes meg is kapta az arany szobrocskát a filmért. Kertész Mihály 1927-ben lett a Warner Bros. állandó munkatársa. Hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített. A főszereplők  Humphrey Bogart és Ingrid Bergman. A filmet Magyarországon először 1947-ben mutatták be a mozik feliratosan, majd szinkronizáltan 1966. augusztus 27-én mutatta be a Magyar Televízió.  A történet szerint Egy cinikus, külföldön élő amerikai kávézótulajdonos azzal a döntéssel küzd, hogy segítsen-e szökésben lévő egykori szeretőjének és a férjének a nácik elől elmenekülni Marokkóból. 

Kevesen tudják, de a film iránti érdeklődést fokozta, hogy a Hitler-ellenes koalíció vezetői alig néhány héttel a bemutató után, január 14. és 24. között találkoztak Casablancában (ezzel a film véletlenül mintegy elébe ment a világtörténelmi eseménynek). Sok kritikus a Casablancát minden idők legjobb filmjei között tartja számon. Talán a sikerének a titka, hogy a cselekményben finom egyensúllyal ötvöződik a szerelmi és a politikai történet. 

4. Álom luxuskivitelben (1961)

A film, ami minden Audrey Hepburn rajongó számára kötelező. Az Álom luxuskivitelben Blake Edwards alkotása és Truman Capote 1958-ban megjelent azonos című kisregénye alapján készült, amely magyar nyelven is olvasható. A két főszerepet Audrey Hepburn és George Peppard játszották. A sztori: Holly Golightly (Audrey Hepburn) reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja. Ez álmai netovábbja, hiszen tizennyolc évesen otthagyta szülővárosát és férjét, hogy divatos frizurával és negyven centis szipkából pöfékelve mint playgirl meghódítsa New York előkelő világát. Adakozó kedvű kísérőkben és hóbortos partikban nincs is hiány, épp csak érzelmeknek van szűkében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrólszakadt, sikertelen íróba...

Egy plusz fun fact, hogy Audrey Hepburn  750 ezer dollárt kapott Holly szerepének eljátszásáért, s ezzel Elizabeth Taylor után a korszak második legjobban fizetett színésznője lett. Azonban több kritikus, és később még Audrey Hepburn is úgy látta, hogy hiba volt ráosztani a szerepet. Az emberek azonban imádták,  Holly Golightly megformálása jelentős imázsváltást jelentett Audrey Hepburn pályáján.

5. Haragban a világgal (1955)

A film, amiben csupa tragikus sorsú színész kapott szerepet. A főszereplők James Dean és Natalie Wood. A színész a film megjelenésének évében hunyt el egy szörnyű autóbalesetben, míg a színésznő 1981-ben vízbe fulladt. A Haragban a világgal másik sztárja, Sal Mineo gyilkosság áldozata lett, az utcán szúrták halálra 37 évesen. A tragédia 1976-ban történt.  A filmet Nicholas Ray rendezte. A film a fiatalokat szegénynegyedben bemutató filmek alternatívjaként szolgál, illetve társadalomkritikaként is. Címét Robert L. Lindner pszichiáter hasonló című, 1944-es könyvéről kapta, azonban a film és a könyv között nincs kapcsolat.

A film egy Jim Stark (James Dean) nevű fiúról szól, aki, mint a cím is mutatja, "Ok nélküli lázadó". Los Angelesbe költözik, ahol érkezése első napján összeütközésbe kerül a törvénnyel, majd egy helyi bandával is. A film eleinte megosztotta a kritikusokat, de összességében az emberek jó véleménnyel voltak róla, valamint máig népszerű. Ma már kultuszfilmnek számít. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves