Rizses finomságok másképpen
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma felaprítva, 1 ek. olívaolaj és friss, reszelt citromhéj, 2 tk. friss kakukkfű, ½ tk. pirospaprika pehely és frissen őrölt feketebors, 450 g rizs, 10 dl csirke alaplé, 3 dl víz, 225 g reszelt parmezán, só, vaj, parmezán, citromhéj és kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzunk ki egy tepsit. Közepes lángon melegítsük az olajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát 5 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat, a kakukkfüvet, a pirospaprikát és a borsot, majd tegyük félre. Keverjük össze a rizst, a hagymát és a parmezánt, és tegyük a kivajazott tepsibe. Öntsük fel a csirke alaplé és a víz keverékével, keverjük meg, végül helyezzük a sütőbe 40 percre úgy, hogy 20 perc után többször megkeverjük. Ha a rizs már krémes rizottó állagú, hagyjuk hűlni 15 percig. Ízlés szerint sózzuk és tegyünk a tetejére parmezánt, citromhéjat és kakukkfüvet.
Rántott pirospaprikás rizottó
Hozzávalók: 1 közepes hagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 3 egész sült pirospaprika, 1,25 dl fehérbor, 337,5 g rizs, 10 dl zöldség alaplé, 2 dl víz, 112,5 g reszelt parmezán, 150 g zsemlemorzsa, olívaolaj
Elkészítés: A vizet és a zöldség alaplét lassú tűzön kezdjük el főzni, egy serpenyőben pedig pirítsuk meg a hagymát az olajon. Ezután adjuk hozzá a sült paprikát és a fokhagymát és pároljuk 2 percig, majd a rizst is keverjük bele és pirítsuk addig, amíg elkezd barnulni. Öntsük bele a fehérbort és folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplét, de mindig várjuk meg, hogy a rizs felszívja a nedvességet. Ha a rizs megpuhult, adjuk hozzá a parmezánt és keverjük össze. A kész rizottót hűtsük ki, és tegyük 1 órára a fagyasztóba, majd formázzunk belőle kis golyókat. Forgassuk zsemlemorzsába, végül pedig kevés olajon egyenként süssük aranybarnára 2-3 perc alatt.
Pesztós rizottó sült cukkinivel
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 közepes hagyma apróra vágva, 337,5 g rizs, 1 pohár száraz fehérbor, 9,5 dl zöldség alaplé, 1 üveg zöld pesztó, só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint; 450 g cukkini hosszában félbevágva, 1 ek. olívaolaj, ½ tk. só, fekete bors, 3 gerezd zúzott fokhagyma, pirított fenyőmag a díszítéshez
Elkészítés: Lassú tűzön kezdjük főzni a zöldség alaplét, a sütőt pedig melegítsük elő 220 fokra. Egy nagyobb edényben pirítsuk meg a hagymát az olajon, majd tegyük bele a rizst és keverjük meg. Öntsük hozzá a bort és várjuk meg, amíg elpárolog az alkoholtartalma, sózzuk, borsozzuk. Adjuk a rizshez a zöldség alaplé harmadát és folyamatos keverés mellett főzzük 6-8 percig. Ezután adjunk hozzá még egy kevés alaplét és a pesztót, majd lassan főzzük puhára a rizst, hozzáöntve a maradék levet is. Egy kiolajozott tepsibe tegyük bele a cukkinit a vágott felével, adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot és süssük mindkét oldalát 5 percig. Amikor a rizottó krémes, tálaljuk. Halmozzunk a tetejére a sült cukkinit és szórjuk meg pirított fenyőmaggal.
Receptek és képek: joythebaker.com, acozykitchen.com, theppk.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!