Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TÍZMILLIÓSZOROS NAP

Tízmilliószoros teremtő napok 2023-ban

2023. január 01.

3 perc olvasás

ELLE

spirituális ezotéria 2023 teremtő nap
Tízmilliószoros teremtő napok 2023-ban
© Shutterstock

A tibeti naptár szerint minden évben van négy különleges nap. Ezeken az úgynevezett tízmilliószoros teremtő napokon, a kéréseink, a szándékaink tízmilliószoros erővel hatnak. Mutatjuk, hogy 2023-ban mikor számíthatsz rájuk!


A buddhista hagyomány szerint minden évben négy jelentős dátum emlékezik meg Buddha tetteiről. Úgy gondolják, hogy ezek a dátumok nagyon erősek, mert Buddha legerényesebb tulajdonságait tisztelik. Általában minden érdem, amit ezeken a különleges napokon szerzett, tízmilliószorosára nő. Ugyanakkor ezek a időpontok minden évben a holdjárás miatt más-más napra esnek.

Hogy működik egy tízmilliószoros nap?

A tibetiek hite szerint ezeken a napon a gondolataink, az érzéseink, az energiáink tízmilliószoros erővel hatnak. De nemcsak a pozitív gondolataink, hanem a tetteink is tízmilliószorosan hatnak vissza ránk. Ezért fontos az, mit gondolunk, érzünk, mondunk és cselekszünk egy teremtő napon. Sokan éppen emiatt igyekszenek ezeken az ünnepnapokon jó cselekedeteket végrehajtani.

Viszont nemcsak arra alkalmasak ezek a napok, hogy kívánjunk és bevonzzuk a jót az életünkbe, hanem arra is, hogy megszabaduljunk mindattól, ami nem szolgálja a fejlődésünket, legyen az egy rossz szokás,  mérgező vagy negatív hiedelem. Akár bevonzani, akár megszabadulni szeretnél valamitől,  meditálj az adott napon, vizualizáld a vágyaidat vagy imádkozz, ahogy a tibetiek is teszik.

Tízmilliószoros napok 2023-ban:

2023. március 7.: Chötrül Düchen

Keddre esik az első tízmilliószoros nap az évben. Ez Buddha 15 csodájának ünnepe, mivel 15 napon keresztül csodákat mutatott be, miután hat nem buddhista egyén szkeptikusan állt Buddha képességeihez. Ez a diadalmas bemutató a 15. napon, a telihold idején csúcsosodott ki. A végére istenek, királyok, és emberek serege gyűlt össze, hogy lássák a csodákat, és utána mind Buddha követői lettek. Vajmécsesek ünnepének is nevezik ezt a Chötrül Düchent, mert vajból készült mécseseket gyújtanak Buddha tiszteltére.

2023. június 4.: Saka Dawa Düchen

Vasárnapra esik a második teremtő nap, ami a születést, a halált és a megvilágosodást hivatott ünnepelni, valamint Buddha személyes megvilágosodását. Harmincöt éves korában érte el ezt a különleges állapotot Bodhgayában a tibeti naptár negyedik holdhónapjának 15. napján, és ezzel megszabadult minden földi szenvedéstől.

2023. július 21.: Chokhör Düchen

Az úgynevezett Imakerék ünnepe egy pénteki nap lesz. A Chokhör Düchen megemlékezik Buddha első prédikációjáról és a Négy Nemes Igazság tanításáról, ami először hangzott el tőle. Buddha első prédikációját Dhammacakkappavattana Sutta-nak hívják, ami azt jelenti, hogy „A dharma kerekét mozgásba hozza”.

2023. november 4.: Lha Bab Düchen

Az év utolsó tízmilliószoros napja, ami szombatra esik, Buddha földreszállásának ünnepe. A Lha-Bab Duchen az a nap, amikor Buddha visszatér a mennyországból, miután felment a harminchárom mennyországba, hogy tanítsa az isteneket, ezzel viszonozva édesanyja kedvességét azzal, amiért felszabadította őt Szamszárából. Végül a tanítványai könyörgésére, visszatért a földre.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves