Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZEMÉLYISÉG

Mi a vércsoportod? Hajmeresztő titkokat árul el a személyiségedről

2023. április 23.

3 perc olvasás

ELLE

önismeret vér személyiség tulajdonság vércsoport
Mi a vércsoportod? Hajmeresztő titkokat árul el a személyiségedről
© Shutterstock

Talán sosem gondoltad volna, de épp a vércsoportod alapján tudhatsz meg valami egészen rendkívülit a személyiségedről.


Az a különleges gondolat - pontosabban a ketsueki-gata elmélet -, hogy a vércsoportod hatással van a személyiségedre, a japán professzortól Tokeji Furukawától származik, aki 1930-ban tárta a világ elé az ezzel kapcsolatos tanulmányát. Cikkében részletes táblázatokat mellékelt annak érvelésére, hogy a vércsoport hatással van a temperamentumra, de kutatásait kritizálták azért, mert nagymértékben támaszkodik a kérdőívekre, és nem szolgáltat empirikus bizonyítékot. Ennek ellenére széles körben elterjedt ez a hiedelem Japánban, majd világszerte. Ha így is foglalkoztat a gondolat, milyen lehet a személyiséged a vércsoportod alapján, görgess lejjebb és olvasd el a neked szóló elemzést:

A

Az A vércsoportú emberekről úgy tartják: rendkívül kreativitak és intelligensek. Pozitív jellemzőik közé tartozik a csapatmunka, a türelem és a kedves, békés viselkedés. Viszont rendkívül érzékenyek lehetnek, és túl sokat törődhetnek a társadalmi normákkal. Számukra kifejezetten fontosak a szabályok - ahogy a hűség is -, ezért sosem ütköznek törvénybe, esetleg hagynak cserben másokat. Igazán körültekintő döntéshozók, amellett, hogy nagyon szervezettek, és nem szeretnek semmit sem a véletlenre bízni. Óriási erőfeszítésekre képesek azért, hogy a dolgokat rendben, illetve egyben tartsák. A feltételezett negatív tulajdonságaik közé tartozik a makacsság és a fokozott stresszre való hajlam.

B

A B vércsoportúakról azt mondják: erősek, szenvedélyesek, empatikusak és határozottak. Ha van egy céljuk, annak elérésébe apait-anyait beleadnak, és a végletekig elmennek a siker érdekében. Kivételesen erős lehet bennük a vágy, hogy a legjobbak legyenek abban, amit a fejükbe vettek. Kedvelik a kalandokat, szeretnek új élményeket szerezni, és mindebből kifolyólag: kíváncsiak. Ami a negatív személyiségjegyeket illeti, hajlamosak lehetnek az önzésre, és a tisztességtelen viselkedésre.

AB

A ketsueki-gata elmélet szerint az A és B személyiségtípusok keveréke az AB vércsoportúak, emiatt bonyolultak, kettős személyiségűek lehetnek. Valószínűleg ezért is annyira alkalmazkodóak. Nagyon empatikusak, ugyanakkor rendkívül óvatosak, és odafigyelnek arra, kinek és mennyit mutatnak meg magukból, emiatt egyesek szemében zárkózottnak tűnhetnek. Viszont kivételes logikai és elemző készségekkel rendelkeznek, és humanistáknak tekintik őket, amiért segítőkész, diplomatikus, valamint racionális emberek. Negatív tulajdonságaik közé tartozhat az énközpontúság, a felelőtlenség, a döntésképtelenség, a feledékenység, és a túlzott kritizálás is.

0

A 0-s vércsoportú embereket jóindulatúnak, engedékenynek és egyúttal merésznek tartják. A személyiségelmélet szerint általában magas követelményeket támasztanak magukkal szemben, és mindent megtesznek ezek elérésének érdekében. Az sem mellékes, hogy szörnyen utálják a hazugságot. A 0-s vércsoportúak kiváló vezetői képességekkel rendelkeznek. Kimondottan magabiztosak, optimisták, rugalmasak és lojálisak. A 0 vércsoportú egyének nagyon kitartóak és erősek, ezért a japánok 'harcosoknak' hívják őket. Ellenben olyan negatív tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint a féltékenység, durvaság, érzéketlenség, vagy éppen a munkamánia. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves