Quantcast

Endometriózis

Komoly műtéten esett át Amy Schumer: kivették a méhét

Komoly műtéten esett át Amy Schumer: kivették a méhét
© Jon Kopaloff/FilmMagic

Endometriózisa miatt el kellett távolítani a színésznő legfontosabb női szervét.

Ahogy azt Amy Schumertől megszokhattuk, őszintén, a valóságot cseppet sem kozmetikázva osztotta meg követőivel a színésznő-humorista, hogy komoly műtéten van túl. A kórházi fürdőszobájában, köpenyben pózoló Amynek endometriózisa miatt a méhét és a vakbelét kellett eltávolítani.

„Ha nagyon fájdalmas a menstruációd, akkor lehet, hogy endometriózisod van” – foglalta össze röviden és tömören a 40 éves komika a női betegség lényegét. Az endometriózis nevű betegség vezető tünete ugyanis a fájdalmas, sokszor a mindennapi teendőket is ellehetetlenítő menstruáció.

Amy a tükrös szelfije mellé egy rövid videót is posztolt, amelyet férje, Chris Fischer rögzített a kórházi ágyban fekvő, frissen műtött színésznőről. „Szóval, ez az endometriózis miatt végzett műtétem utáni reggel, kivették a méhemet. Az orvos 30 endometriózisos foltot talált, amit eltávolított. Valamint kviette a vakbelemet is, mert az endometriózis megtámadta azt” – árulta el, majd hozzátette, hogy rengeteg vér volt a méhében, ami hatalmas fájdalmakat okozott neki.

Diagnózisa óta Amy Schumer mindig nyíltan beszélt az endometriózisis fájdalmairól, valamint a termékenységi problémáiról. A komikának 2019-ben született meg a kisfia, Gene David – a lombikprogrammal járó kihívásokat sem titkolta a rajongói elől. „Az in vitro megtermékenyítés nagyon kemény volt számomra. Nem hiszem, hogy valaha is képes lennék újracsinálni. Úgy döntöttem, hogy soha többé nem leszek terhes. Gondolkodtunk a béranyaságon, de azt hiszem, egyelőre még várni fogunk vele” – fogalmazott a Sunday Today with Willie Geist című műsorban Amy korábban.

Az endometriózis időnként hihetetlenül fájdalmas állapot, melynek során a méhben lévő sejtekhez hasonlóan viselkedő sejtek a méhen kívülre kerülnek. Becslések szerint világszerte mintegy 176 millió nő szenved tőle. A betegség felismerése még a szakértők számára is nagyon nehéz, a legtöbb érintettnek átlagosan 7,5 évet kell várnia az első tünetek megjelenése után a végleges diagnózis kézhez vételéig.

Forrás: Elle