Quantcast

Szexualizáció

Elnézést kértek a sportmászótól, mert túl sokáig mutatták a fenekét

Elnézést kértek a sportmászótól, mert túl sokáig mutatták a fenekét
© Johann GRODER / various sources / AFP

A Nemzetközi Sportmászó Szövetség (IFSC) bocsánatot kért az osztrák sportmászótól, Johanna Farbertől, miután a moszkvai világbajnokságon nem megfelelő felvételeket sugároztak róla.

A moszkvai világbajnokságon a boulder szakágának elődöntője után a Nemzetközi Sportmászó Szövetség (IFSC) nyilvánosan kért elnézést Johanna Farber osztrák sportmászótól, amiért az élő közvetítés során közeli felvételeket mutattak a fenekéről. A helyzet azért is különösen kínos, mert pár hónappal korábban szinte ugyanez az incidens játszódott le a júniusi világbajnokságon, ahol ugyanígy Farber fenekéről sugároztak nem megfelelő felvételeket.

„Az IFSC elítéli az emberi test tárgyiasítását, és további lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ez megszűnjön, illetve hogy megvédje a sportolókat” – olvasható a hivatalos közleményben, amelyről a CNN is beszámolt. Marco Scolaris, a szövetség elnöke kiemelte, a közösségnek abba kell hagynia ugyanazon hibák elkövetését. „Hányszor kell még rosszul csinálni a dolgokat, mielőtt megtanuljuk, hogyan kell helyesen csinálni?” – tette fel a költői kérdést.

Johanna Farber a mostani esetet egyelőre nem kommentálta, júniusban azonban közösségi oldalán tett közzé egy közleményt, amelyben úgy fogalmazott, hogy zavarba jött az illetlen felvételektől. Zárásképpen felszólította az embereket, hogy „hagyjanak fel a nők szexualizálásával a sportban, és kezdjék el értékelni a teljesítményüket.”