Quantcast

#GirlsTakeover

Átvette Finnország irányítását egy 16 éves lány

Átvette Finnország irányítását egy 16 éves lány
© Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

Nella Salminen 24 órán át tölthette be az ország elnöki pozícióját.

„Ez a nap hosszú idő óta az egyik legjobb élményem” – összegezte tapasztalatait Nella Salminen az AFP hírügynökség kérdésére. A 16 éves fiatal lány a #GirlsTakeover kampány keretében egy napra elfoglalhatta Finnország elnöki pozícióját, és arra is lehetősége volt, hogy sajtótájékoztatót tartson a klímaváltozásról.

A kamaszlányt a Plan International nevű szervezet választotta ki, akik #GirlsTakeover nevű kampányukban évente egyszer tizenéves lányok számára teszik lehetővé, hogy világszerte politikai és gazdasági felelősséget vállaljanak egy napra. Nella így egy munkanapot dolgozhatott végig Sauli Niinistö finn elnök mellett.  

Az álhírek ellen lépne fel a tinédzser

Nella Salminen az idősebbeknek küldött üzenetében hangsúlyozta, jobban fel kell ismerni a lányokban rejlő lehetőségeket, és jobban be kell vonni őket a politikai jellegű döntésekbe. „Nem igazságos, hogy a minket érintő következményekkel járó döntéseket olyanok hozzák meg, akik nem kérdezik meg a generációm véleményét” – mondta beszédében. A finn elnökkel a 2021-es kampány egyik fő témájáról, az interneten terjedő hamis információk hatásairól is tárgyalt. „Az álhírek és a dezinformációk a világhálón továbbra is terjednek, és nagyon nehéz megbízható hírforrást találni” – emelte ki a fiatal.  Mint elárulta, az az álma, hogy változást hozzon a világban, diplomata legyen, vagy talán egyszer még elnök is. „Majd meglátjuk!” – zárta beszédét Nella.

Finnországban az elnök szerepe leginkább reprezentatív, elsősorban a külpolitikát (kivéve az uniós ügyeket) felügyeli és a fegyveres erőket vezeti. A skandináv ország nemek közötti egyenlőség terén a világ élmezőnyéhez tartozik, a finn kormányt például egy nő, Sanna Marin vezeti – aki a világ legfiatalabb miniszterelnöke lett, amikor 34 évesen kinevezték. Jelenleg öt párt koalícióját vezeti, amelyek mindegyikének élén női politikusok állnak.

Forrás: Elle