Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hagyomány

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik

2022. július 21.

2 perc olvasás

ELLE
hercegnék letícia királyné női vezetők öltözködési szokások pápa Charlene hercegné
A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik
© STRINGER / VATICAN MEDIA / AFP

Szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak a pápánál tett látogatásokra, amit a magas rangú államfőknek is illik betartani.


A magas rangú vezetők jól ismerik a protokoll előírásait, amelyek között külön részletezik, milyen ruhát illik viselni a férfiaknak és a nőknek akkor, amikor a pápával van hivatalos találkozójuk.

Bár a pápa maga nem várja el, az előírások szerint a nőknek hagyományosan fekete ruhában illendő megjelenni, méghozzá a hosszú ujjú, zárt nyakú fazont részesítve előnyben, kiegészítőnek pedig fekete fátyol dukál.

7 nőt illet a fehér kiváltság

A történelem során csupán a katolikus királyok hitvesei kaptak felmentést ez alól az öltözködési szabály alól – így született meg a „fehér kiváltság”, azaz a „privilège du blanc” fogalma, ami a legmagasabb rangú női vezetők különleges előjoga.

2022-ben mindössze hét olyan nő van a világon, akik élhetnek ezzel a kiváltsággal: Letícia spanyol királyné, Szófia spanyol királyné, Matild belga királyné, Paula belga királyné, Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné, Charlene monacói hercegné, valamint Marina nápolyi hercegnő, a savoyai herceg felesége.

Tiszteletből nem élnek vele

Noha a lehetőségük meglenne rá, valójában ez a hét nő sem szokott élni a fehér kiváltsággal, és a pápa iránt tanúsított tiszteletből ők is fekete ruhát öltenek a hivatalos találkozók alkalmával.

Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Így tett legutóbb Charlene monacói hercegné is, aki férjével, Albert herceggel utazott a Vatikánba a napokban. A hercegné földig érő fekete ruhát, fekete csipkefátylat és egy rózsafüzért viselt a látogatáson, míg férje fekete öltönyt és világos nyakkendőt választott.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves