Quantcast

Sterilizáció

Újfent bocsánatot kért a holland kormány a transzneműektől

Újfent bocsánatot kért a holland kormány a transzneműektől
© Paulo Amorim/VWPics/Universal Images Group via Getty Images

Egy korábbi, kirekesztő törvény miatt kértek ismételten elnézést a transznemű közösség tagjaitól.

A holland oktatási miniszter, Ingrid van Engelshoven az ügyvivő kormány nevében ismételten bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését.

Hasonló bocsánatkérés történt tavaly decemberben elején, amikor Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter a sajtónak nyilatkozva elismerte: diszkriminatív volt az 1985-től 2014-ig hatályos törvény, amely szerint az érintettek nemének hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról.

A holland sajtó szerint a szombati bocsánatkérés egy rövid ceremóniával egybekötött közösségi találkozón történt, ahol a transznemű emberek arról beszéltek, hogy a törvény milyen hatással volt az életükre. „Évtizedeken át voltak emberek, akik olyan orvosi beavatkozásokon estek át, amelyeket egyáltalán nem akartak, mert nem volt más lehetőségük. Mások eközben arra vártak, hogy eltöröljék ezt a törvényt. Kénytelenek voltak évekkel elhalasztani valódi önmaguk felvállalását” – mondta beszédében Van Engelshoven.

Kétezren kaphatnak kárpótlást

A Transgender Collective nevű holland civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Eredetileg 20 ezer euró kártérítést követeltek minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie, de a holland kormány 5 ezer eurót fizetne, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó jogszabályt csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban.

A civil szervezet jelenleg folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal a kártérítések összegének emeléséről. A kárpótlás mintegy 2000 embert érinthet.

Forrás: MTI