Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Törvény

A világ 10 legbrutálisabb öltözködési szabálya, amit elképzelni is szörnyű

2022. október 04.

7 perc olvasás

ELLE

ruha irán öltözködés törvény
A világ 10 legbrutálisabb öltözködési szabálya, amit elképzelni is szörnyű
© Getty Images/Johnce

Nem Irán az egyetlen hely, ahol szigorú szabályokat kell követni az öltözködést illetően. 


Mint megírtuk, hetek óta tüntetnek Iránban, miután egy 20 éves lány, Mahsa Amini azért halt meg, mert az erkölcsrendészet kegyetlenül megverte, ugyanis szerintük a fejkendője túl sokat hagyott szabadon a hajából. Nem sokkal később egy fiatal aktivista, Hadis Najafi is életét vesztette, miután egy tüntetésen hat lövést adtak le rá. Iránban és szerte a világon tüntetnek a nők, rengetegen még a hajukat is levágják vagy leborotválják. Most összeszedtek a legbrutálisabb öltözködési szabályokat, amiket elképzelni is rettenetes. 

1. Az iszlám ruházati törvények a férfiakra is vonatkoznak 

Habár a legtöbben azokat az iszlám törvényeken alapuló szabályokat ismerjük, amelyek a nőkre vonatkoznak, valójában a férfiak sem viselhetnek bármit. Afganisztánban a férfiaknak iszlám ruhát és sapkát kell viselniük, és az is megvan adva, hogy mekkora szakálluk lehet. A férfiakat szintén büntetik azért, amiért Mahsa Amini bűnhödött és őrizetbe vették, nem lehet nyugati stílusú hajvágásuk, vagy öltözködési stílusuk. Az tény azonban, hogy a férfiakat sokkal ritkábban támadja meg az erkölcsrendészet.

2. Szudánban is súlyos büntetés járt

Szudánban 2019 előtt az "erkölcstelen öltözködés" negyven korbácsütéssel, pénzbírsággal, vagy mindkettővel büntethető volt. A nőket leginkább akkor büntették meg, ha térd feletti nadrágot vagy szoknyát viseltek, a döntést pedig a rendfenntartók hozták meg azzal kapcsolatban, hogy ki volt "erkölcstelen". A törvény a férfiakra is vonatkozott, de ritkábban kerültek bajba. 2010-ben hét férfi modellt letartóztattak, amiért szeméremsértő sminket viseltek az országban. A 2019-es forradalom után a Szuverén Tanács eltörölte a törvényt, ennek ellenére a társadalomra gyakorolt ​​hatásai és a női ruházattal kapcsolatos elvárások továbbra is fennállnak.

3. Szaúd-Arábiában szintén brutális szigor van 

2018 óta enyhítettek a szabályokon, de a nők továbbra is kötelesek "tisztelően öltözködni", és a szaúdi férfiaknak is kötelező a vállukat és lábukat bő ruházattal takarniuk. Az országban is többször ítéltek el nőket erkölcstelen öltözködés miatt, de volt rá precedens, hogy férfiak kaptak büntetést. A helyi média jelentései szerint az elmúlt években több jelentés is érkezett arról, hogy férfiakat tartóztattak le, amiért úgy öltözködtek, mint a nők. 

4. Az ausztráloknak is vannak törvényeik 

Ausztráliában rengetegen tiltakoznak az iráni nők szabadságáért, de ott is megvannak a furcsaságok. Habár az tény, hogy a nők akár félmeztelenül is utcára mehetnek, valamint a nyilvános szoptatás is törvényes jog, de egy valamivel vigyázniuk kell. Az emberek nem öltözhetnek feketébe, fekete betörő maszkkal, mert azt feltélteznék, hogy bűncselekményt akarnak elkövetni. Nos, ez végülis teljesen jogos. Közben könnyen előfordulhat, hogy az országban megtiltják a muszlim nőknek a hidzsáb viselését hamarosan. Egy 2021-es felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 33,7 százaléka szerint be kellene tiltani. 

5. Franciaország egy őrült törvényt törölt el 

Szinte hihetetlen, de hivatalosan Franciaországban 2013-ig tilos volt a nőknek nadrágot viselniük. A 200 éves tilalmat 9 évvel ezelőtt törölték el. A nőknek külön hatósági engedélyt kellett kérniük arra, hogy "férfiként" öltözhessenek. A rendőrök nem éltek a jogukkal, és nem tartóztattak le nőket, mert nadrágot viseltek, legalábbis az elmúlt évtizedekben biztosan nem.

6. Thailföldön a fehérneműt nem szabad elfelejteni 

Aki járt Thaiföldön, találkozhatott azzal a széles körben elterjedt vélekedéssel, hogy fehérnemű nélkül elhagyni a házat törvénybe ütközik. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szabály nem szerepel Thaiföld jelenlegi büntető törvénykönyvében. Az álcázás minden formája szintén tilos.

7. Bhutánban kötelező dress code van 

Világszerte a legtöbb öltözködési törvény vallási meggyőződésből ered, vannak helyek, ahol inkább a helyi szokások és hagyományok miatt vezették be őket. Bhutánban a hagyományos bhutáni ruhát – a férfiaknál a térdig érő „gho”-t, a nőknél a „kira” néven ismert bokáig érő ruhát – 1989-ben tették kötelezővé az otthonon kívül. Az elmúlt években enyhítettek a törvényen, de még mindig kötelező viselni a bhutáni ruhát az iskolában, a munkahelyen és a hivatalos rendezvényeken.

8. A félelmetes Észak-Korea

Észak-Koreát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, az ország tele van olyan törvénnyel, ami sokak számára felfoghatatlan és elképzelhetetlen. Súlyos büntetés vár arra, aki az országban nyugati stílusú" frizurát, vagy szűk farmert visel. 2014-ben a Radio Free Asia arról számolt be, hogy a férfi egyetemistáknak ugyanolyan frizurát kellett viselniük, mint vezetőjüknek, Kim Dzsongunnak.

9. A nyugati országok is büntetnek

Egyes nyugati országok a túl konzervatív öltözködést bűncselekménynek minősítették. 2010 óta Franciaország, Dánia, Belgium, Ausztria, Hollandia, Bulgária, Olaszország, Svájc és Lettország különféle tilalmakat vezetett be az iszlám öltözködés konzervatív változataira, amelyeket gyakran "burka tilalmaknak" neveznek. 2017-ben Kína betiltotta a burkát a nagyrészt iszlám vallású Hszincsiang államban, és néhány más ázsiai és afrikai állam is hasonló tilalmat vezetett be. Ezeket a döntéseket világszerte kritizálták, mert a korlátozások nem biztonsági okokból születtek, ezért sokan úgy gondolják, hogy mindez a vallásszabadság megsértése.

10. Tádzsikisztán kormánya 2017-ben fogadott el egy törvényt

Tádzsikisztán kormánya, ahol a lakosság 90 százaléka muzulmánnak vallja magát, 2017-ben törvényt fogadott el, amely felszólítja a tádzsikokat, hogy "ragaszkodjanak a hagyományos és nemzeti ruhákhoz", és azt javasolják, hogy a nők fedetlenül viseljék hajukat. A rendőrség a törvény miatt felszámolta a női fejkendőket és a férfi szakállakat razziák során. Tunéziában 2019-ben betiltották a nikábot, ami mindent eltakar a szemet kivéve. Törökországban pedig 2010-ben vetettek véget a fejkendő betiltásának az egyetemeken, kormányzati épületekben és iskolákban.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves