Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hiedelem

Ebben az egy dologban mindenki téved, amikor a boldogságról van szó

2024. május 28.

5 perc olvasás

ELLE

kutatás boldogság felmérés mentális egészség öröm
Ebben az egy dologban mindenki téved, amikor a boldogságról van szó
© Shutterstock

A boldogságot mindenki akarja, de rengetegen félreértelmezik. 


A boldogsággal kapcsolatban van egy hiedelem, ami gyakran útjában áll annak, hogy valóban megtapasztaljuk a rendszeres, mindennapi örömöt. Természetesen minden ember célja, hogy a szomorúság háttérbe szoruljon, és a jó kedv domináljon az életükben, de ez nem ilyen egyszerű. 

Itt hibázzák el sokan

A probléma ott kezdődik, hogy sokan úgy élik az életüket, hogy a boldogságra úgy tekintenek, mint egy végcélra az életben vagy éppen panaszkodnak amiatt, ha nem kaphatják meg. A valóságban a boldogságot a céljaink elérése előtt is megkaphatjuk. Terapeuták azonban elárulták, hogy mi az oka annak, amiért sokan csak végcélként tudnak tekinteni a világ legjobb érzésére. 

Az „amerikai álom” ideológiája

A 2024-es World Happiness Survey szerint az Egyesült Államok már nem tartozik a 20 legboldogabb ország közé. Ez a hír szomorú, de nem feltétlenül meglepő, ugyanis az amerikaiak többsége sem tudja elengedni a negatív hiedelmeket a boldogsággal kapcsolatban.

Hayli Evans terapeuta szerint ez a nézet részben a kulturális és társadalmi normákban gyökerezik. Az Egyesült Államokban sokan a termelékenységet és a kemény munkát tartják a legfőbb értéknek. Ez azonban sokakat arra késztet, hogy folyamatosan a megfoghatatlan „amerikai álmot” hajszolják. Az elképzelés szerint, ha mindig produktívak vagyunk, akkor megtaláltuk a kulcsot a sikerhez, a boldogsághoz és az anyagi stabilitáshoz. 

Az embereket arra tanítják, hogy a munkát és a szórakozást külön kell választani, és gyakran egyáltalán nem helyezzük előtérbe a pihenést. Általában »a hétvégére élünk«, ezzel állandósítva azt az elképzelést, hogy a boldogság olyasmi, amit üldözni kell, vagy amit későbbre tartogatunk

– magyarázta a szakértő. 

Ennek a gondolkodásmódnak azonban az a következménye, hogy az emberek többsége mindig azt érzi, hogy van még mit javítani az életükön, és csak azután „szabad” boldognak lenniük. A pszichológusok szerint azok, akik a boldogságot végcélként tekintik, nem találhatják meg a valódi örömöt. Ez azért van, mert ha valaki egy sikerélmény után boldognak érzi magát, máris azonnal a következő célhoz ugrik. Így azonban minden boldogság, amit érzett hamar elmúlik.

 „boldogan éltek, míg meg nem haltak” 

Ezt a mondatot gyakran hallottuk a kedvenc könyveink és filmjeink befejezésében. Ez azonban magában hordozza azt, hogy az emberek úgy nőnek fel, hogy azt hallják, a boldogság csak a történet végén jöhet el. Habár Hollywoodban ez jól működik, a valóságban már kevésbé.

Úgy nőttünk fel, hogy a boldogság egy olyan cél, amit elérünk, és amibe aztán életünk végéig kapaszkodunk

– mondta Jenny Maenpaa, okleveles pszichoterapeuta.

Ehhez pedig hozzátartozik az is, ha az igazi boldogságot úgy képzeljük el, mint valami eljövendő dolgot az reményt ad nekünk. Ez átsegít minket a nem éppen vidám időszakokon. Alapvetően ez egy önvédelem is, ami segíthet megakadályozni, hogy túl sok fájdalom és csalódás érjen minket. Sok szempontból könnyebb a jövőben élni, amikor a jelen nem okoz boldogságot. Azonban most pillanatai elvesznek, ha túl sokat töprengünk azon, mennyivel más lesz minden, ha életünk legnagyobb vágyai és álmai megvalósulnak számunkra. 

Gyermekkorban pedig szintén jellemző, hogy a szülők és nagyszülők folyamatosan a sikerre készítik fel a fiatalabb generációt. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem mindig lehet időt szakítani az élvezetekre. Sokaknak ismerősek lehetnek az olyan mondatok, mint „Dolgozz keményen az iskolában, hogy bejuss egy jó egyetemre” vagy „Tanulj minél jobban, hogy a lehető legjobb munkát kapd”. 

Miért egészségtelen így gondolkodni?

Nem hasznos dolog a boldogságra végcélként tekinteni, mert az ilyen típusú gondolkodásmód miatt nagyobb valószínűséggel érezzük magunkat boldogtalannak. Nem éri meg megfosztani magunkat a jelen pillanat örömeitől, ugyanis az negatív érzelmek sokaságához vezethet.

Ez a hiedelem pedig az emberi kapcsolatokra is rányomhatja a bélyeget. Ráadásul, ha túl nagy nyomást helyezünk a boldogság gondolatára, és tökéletességet várunk el, nehezen érezhetjük úgy, hogy valaha is elérjük azt. A szakértők szerint a boldogság kulcsa inkább az lehet, hogy jobban odafigyelünk a jelenre és megtanulunk hálásnak lenni a jó dolgokért, amik az életünkben vannak. 

A magyar emberek sem túl boldogok 

Magyarországon idén is tovább nőtt az általános boldogtalanság. A World Happiness Report, a Gallup közvélemény-kutató, az Oxfordi Egyetem Jóllétkutatási Központja és az ENSZ együttműködése nyomán évente kiadott boldogságjelentés szerint hazánk csak az 56. helyre került a 134 országból. A tavalyi indexhez képest 5 helyezéssel hátrébb került, és még a közép- és kelet-európai régió legtöbb országa is megelőzi – számolt be róla a qubit.hu.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves