Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kontrollmánia

Egy nárcisztikus ezzel az 4 mondattal manipulál egy veszekedés során

2024. május 23.

2 perc olvasás

ELLE

manipuláció nárcisztikus nárcisztikus személyiségzavar veszekedés
Egy nárcisztikus ezzel az 4 mondattal manipulál egy veszekedés során
© Shutterstock

Egy nárcisztikussal vitázni sok fájdalmat okozhat.


Soha nem könnyű nézeteltérésbe keveredni egy másik személlyel, de egy nárcisztikus még inkább megnehezíti az emberek dolgát. Ez azért van, mert lételemük a manipuláció és a kontrollálás, így mindent elkövetnek, hogy ők jöjjenek ki győztesen minden csatából. 

1. „Túlreagálod a dolgot.”

Ez a mondat akkor hangozhat el, amikor a nárcisztikus célja, hogy irányítsa a narratívát. Ezzel azt éri el, hogy a másik fél azt érzi, hogy ő az, aki problémát okoz. A bántalmazott személyt az ilyen megjegyzések arra késztetik, hogy kételkedjen önmagában és az érzéseiben. A vége pedig az lehet, hogy még a nárcisztikus lesz az, akitől bocsánatot kérnek, hiszen így eléri, hogy nem kell felelősséget vállalnia a tetteiért.

2. „Nem én vagyok dühös, hanem te vagy dühös”.

A kóros nárcizmusban szenvedő emberek egy kivetítésnek nevezett tudattalan védekezési mechanizmust használnak, amelyben megtagadják a saját érzelmeiket, és azt hiszik, hogy azok valaki másé

 – mondta Justine Grosso, traumapszichológus.

Ezekkel a tulajdonságokkal nehéz megbirkózni egy átlagos napon, és még nehezebb, amikor egy nárcisztikus személy feldühít minket. A kóros nárcizmusban szenvedő emberek a toxikus szégyenérzet és az érzelemfóbia miatt tagadják sebezhető érzéseiket. 

3. „Ha szeretnél engem, akkor megtennéd.”

Egy konfliktus során gyakori, hogy a nárcisztikus emberek manipulációra hajlanak. Ennek a nyelvezetnek az a célja, hogy irányítsanak, és megkapják, amit akarnak. Az ilyen kijelentések megnehezítik, hogy a másik fél szembeszálljon és veszekedjen. Emellett pedig a visszavonulásra késztet, és a nárcisztikus eléri, hogy ismét nála legyen az irányítás.

4. „Nem hiszem el, hogy engem támadsz, mindig engem hibáztatnak.”

Sokaknak ismerős helyzet, milyen érzés egy olyan emberrel kapcsolatban lenni vagy barátkozni, akire mindig az áldozat szerepe jut. Egy nárcisztikus gyakran áldozatnak látja magát a törékeny önbecsülése és a mások iránti empátia hiányának köszönhetően. Gyakori érzés egy nárcisztikusnál, hogy állandóan kritizálják és igazságtalanul ítélkeznek felette. Ezzel az eszközzel eltereli a figyelmet a saját problémás viselkedéséről.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves