Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Örökség

Így örökölhetjük a nagyszüleink traumáját: hatással van a mentális egészségünkre

2024. május 27.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

család generáció mentális egészség pszichológia örökség trauma
Így örökölhetjük a nagyszüleink traumáját: hatással van a mentális egészségünkre
© Shutterstock

A felmenők traumái még akkor is hatással vannak egy-egy generáció mentális egészségére, ha a rokonok sosem találkoztak egymással.


Bár néha úgy tűnhet, hogy a korábbi évtizedek súlyos történelmi eseményeihez a XXI. századból nézve már nehéz kapcsolódni, valójában a mai kor emberének mentális egészségére hatással vannak ezek a traumák is.

Hogy ez hogyan lehetséges?

A felmenők által megtapasztalt negatív élmények a következő generációk életére is hatást gyakorolnak – még akkor is, ha nincsenek tudatában annak, hogy cselekedeteiket évtizedekkel ezelőtti események határozzák meg.

A szakértők szerint érdemes foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, ugyanis sok mindent megmagyarázhat, ha tisztában vagyunk a családunk történeteivel.

A generációs traumák mentális egészségre gyakorolt hatása

Az egyének viselkedését még akkor is meghatározzák a felmenőik által átélt tapasztalatok, ha közvetlenül nem is ismerték egymást a családtagok.

Ha például valakinek a nagyszülei menekülésre kényszerültek a történelmi események miatt, az új lakóhelyükön pedig nehezen illeszkedtek be, akkor az ismeretlentől való szorongás szinte a génjeikbe kódolódva öröklődött tovább.

Dr. Lalitaa Suglani pszichológus legújabb könyvében azzal a kérdéskörrel foglalkozik, hogy mit tehetünk saját mentális egészségünk érdekében a fentiek fényében.

A nagyszüleink által átélt trauma a generációk között is fennmarad. A különböző traumák hatásai egyik generációról a másikra öröklődnek, mindig befolyásolva a következő generációk mentális, érzelmi, sőt fizikai jóllétét.

Mindez azt jelenti, hogy a mai generációk számára a szorongás, a túlzott éberség, a depresszió és a biztonságos kötődés kialakításának nehézségei ezekben a történelmi traumákban gyökereznek.

Valójában még a nagyszüleink által a traumák túlélésére alkalmazott megküzdési mechanizmusok és viselkedések is befolyásolhatják a családi dinamikánkat és az interperszonális kapcsolatainkat.

mentalis-egeszseg-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakember példaként azt említette, hogy ahol a nagyszülők egy elkerülő stratégiát alkalmaztak a problémák megoldására, vagy éppen nem beszéltek az érzéseikről, ott a családban ez a minta vált általánossá, és a mai kor embere számára rengeteg nehézséget okozhat ez az örökség.

A kollektív emlékezetben tárolódhatnak a félelmek és a szorongások, amelyeket az évtizedekkel korábban átélt traumák generáltak. Dr. Suglani szerint érdemes mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy mivel kellett megküzdenie a felmenőknek, mert ez lehet a kulcs a saját érzelmi, kötődési és mentális egészségünkkel kapcsolatos problémák megoldásához.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves