Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tanulmány

Kiderült, kikből lesznek a legboldogtalanabb emberek a világon

2024. május 23.

3 perc olvasás

ELLE

mentális egészség tanulmány boldogtalan emberek boldogtalanság
Kiderült, kikből lesznek a legboldogtalanabb emberek a világon
© Shutterstock

A kutatók azt vizsgálták, kik lehetnek a legboldogtalanabb emberek. 


A tudatlanság a boldogság kulcsa? Finnországban a lakosság körében készítettek egy kutatást, és az eredmények meglepték a tudósokat. A szakértők arra jutottak, hogy a legboldogtalanabb emberek azok, akik tisztában vannak a világ történéseivel és a társadalmi problémákkal

Ezt kell tudni a „felébredt” emberekről

A „woke people” angolul egy elterjedt politikai szleng. Eredetileg a faji előítéletekre és megkülönböztetésre való éberséget jelentette. A 2010-es évektől kezdve a társadalmi egyenlőtlenségek, például a faji igazságtalanság, a szexizmus és az LMBT-jogok megtagadása iránti szélesebb körű tudatosságot is magában foglalja. Most azonban a finn tanulmányból az derült ki, hogy ezek az emberek hajlamosabbak a boldogtalanságra, a szorongásra és a depresszióra.

A vizsgálat során az derült ki, hogy a tanulmányban résztvevők között ötből három nő pozitívan tekint az „éber” eszmékre, de csak minden hetedik férfiről mondható el ugyanez. Ez különösen igaz volt az olyan területeken dolgozó nőkre, mint a társadalom, az oktatás és a humán tudományok. Ezzel szemben a tudományos-technológiai tudományágak területén dolgozó résztvevők nagyobb valószínűséggel bírálták a „felébredt”  embereket, valamint a velük kapcsolatos társadalmi igazságossági törekvéseket. A woke ellentéte az aktív tudatlanság, pontosabban az igazságtalansággal és előítéletekkel szembeni zárkózottság.

A legaggasztóbb eredmény azonban a mentális egészséggel kapcsolatban született. A kutatók a szorongás és a depresszió magas előfordulási gyakoriságát fedezték fel azoknál az embereknél, akiket jobban foglalkoztatnak a társadalmi problémák és egyenlőtlenségek, valamint tudatosabbak ezekkel a témákkal kapcsolatban. 

A tanulmány előtt nem létezett megbízható és érvényes eszköz, amely felmérte volna ezen attitűdök mértékét és elterjedtségét a különböző populációkban, ezért nekiláttam, hogy kidolgozzak egyet

– nyilatkozta a tanulmány szerzője, Oskari Lahtinen.

Így készült a kutatás

A kutatók 851 felnőtt körében végzett kísérleti felméréssel kezdték meg a munkájukat. Később egy nagyobb országos felmérést készítettek 5000 résztvevővel. A szélesebb közönség elérése érdekében a felmérést a Helsingin Sanomaton, az egyik legnagyobb finn napilapon keresztül terjesztették. A szakértők kutatási útjuk során alaposan feltárták az interszekcionális feminizmust, a kritikai fajelméletet, a queer-elméletet és más, a kritikus társadalmi igazságosság megértéséhez hozzájáruló releváns tudományos területeket.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves