Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A betegségek ellen!

Egy szakértő elárulta, miért muszáj azonnal zuhanyozni repülés után

2023. szeptember 25.

3 perc olvasás

ELLE

repülés utazás zuhanyzás
 Egy szakértő elárulta, miért muszáj azonnal zuhanyozni repülés után
© Shutterstock

Te mindig lezuhanyzol repülés után? 


Egy tudós elárulta, miért annyira fontos repülés után azonnal lezuhanyozni, ahogy a hotelbe vagy hazaértünk. Nos, kimondva igen gyomorforgató oka van, de a repülőgép kabinja tele van emberi bőrrel, és ez bizony gombás vagy bakteriális reakciót válthat ki.

Nem szabad, hogy elmaradjon

Érthető, hogy egy rendkívül hosszú út után az embernek csak ahhoz van kedve, hogy bedőljön az ágyba, de a legjobb változtatni ezen a szokáson. Bruce Green, okleveles tudós és az SOS Serum Skincare termékcsalád alapítója kifejtette, milyen következményekkel járhat, ha koszosan lefekszünk aludni:

A repülőgépeknek megvan a saját mikrobiomjuk, amely többnyire emberi bőrből áll, mivel folyamatosan „hullunk”, és jó ideig a repülőn ülünk. Bár a repülőgépeket megtisztítják helyettünk. A tanulmányok kimutatták, hogy a baktériumok és a vírusok napokig élhetnek a karfán, a biztonsági öveken, az ablakok árnyékolóin, a tálcákon, valamint a WC-kilincseken.

Ez leginkább a nagyon hosszú utakra igaz

Habár, ha nagyon tiszták akarunk lenni, akkor egy rövidebb út után is érdemes a zuhanyzással indítani, de a hosszú repülés során ez még fontosabb. Egy rövidebb utazás során nagyjából annyi baktériumot szedünk össze, mintha bemennénk egy irodaházba, de ahogy a járatok hosszabbodnak, a mikróbák  a fedélzetén a bőr nőhet, és ez egy kicsit büdös lehet.

Ha véletlenül olyan baktériumokat vagy gombákat szedsz fel, amelyek nem a sajátjaid, ez viszketéshez és dudorokhoz vezethet a bőrön és a fejbőrön. Ha nem zuhanyozol le a repülés után, akkor előfordulhat, hogy nem saját baktériumokat rakod le a hotelben vagy az otthonodban, különösen az ágyadba

– tette hozzá a szakértő. 

A szappan és a sampon tényleg csodákat tesz

A szappannal és hajsamponnal történő zuhanyozás eltávolítja az esetlegesen felszedett kórokozókat, valamint csökkenti a saját baktériumok szintjét, amelyek idővel megnőttek. Ha nagyon egészségtudatosak akarunk lenni, akkor ezt egy rövidebb út után is érdemes megejteni. Egy légiutas-kísérő is elmondta, hogy miért fontos a tisztálkodás repülés után: 

A repülőgépen (különösen a szabadban) a rossz levegőkeringés, valamint a sok kórokozót megtelepedő felület miatt piszkos kézzel, hajjal és ruhával lehet csak távozni a járatról. Amint megérkezel az úticélhoz, tedd ki a ruháidat a mosóba, és tisztítsd meg őket. Volt, hogy én munka után lezuhanyoztam, és megbarnult a víz.

A légiutas-kísérő hozzátette, hogy a gép egyes részei sokkal koszosabbak, mint a többi. Ide tartoznak a szellőzőnyílások, a tálcaasztalok, a WC-öblítő és az ajtókilincsek, valamint az ülészsebek hátulja. Sok dolgozó azt tanácsolja az utasoknak, hogy vigyenek magukkal fertőtlenítő törlőkendőt, és töröljenek meg mindent maguk körül, miután leültek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves