Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A vastagbélrák egyik tünete a bőrön jelentkezhet, így lehet felismerni

2024. február 27.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség vastagbélrák
A vastagbélrák egyik tünete a bőrön jelentkezhet, így lehet felismerni
© Shutterstock

Egyes esetekben a vastagbélrák szokatlan, de ártalmatlannak tűnő tüneteket is okozhat.


Mára a vastagbélrák a legveszélyesebb daganatos betegségek közé tartozik, így a szűrővizsgálatokra világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Erre annál is inkább szükség van, mivel a betegség kezdeti tüneteit néha a páciensek sem veszik észre, így panasz hiányában nem fordulnak orvoshoz. A másik nehézséget az okozza, hogy a tapasztalt tünetek ártalmatlannak tűnnek.

A korai diagnosztizálás a kezelés sikerességét is nagyban növelheti, ezért a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

A vastagbélrák akár a bőrön is tüneteket okozhat

A vastagbélrák egyik kevésbé ismert tünete a vérszegénység, amely akkor alakul ki, ha a testben a normálisnál kevesebb vörösvérsejt termelődik. A beleket érintő ráktípus vashiányt eredményez, ami vérszegénységhez vezet.

Ez gyakran a bőrön is meglátszik, hiszen a páciens rendkívül sápadt, ami könnyen észrevehető tünetnek számít, különösen azoknál, akiknek nagyon világos a bőrük.

Ezen kívül az alábbi tünetek is gyanúra adhatnak okot:

  • változások a székletürítésben, székrekedés vagy hasmenés
  • vér megjelenése a székletben
  • tapintható csomó kialakulása a has bármely pontján
  • étvágytalanság
  • indokolatlan súlycsökkenés

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves