Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ezek a vastagbélrák kevésbé ismert tünetei, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak

2024. január 02.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek vastagbélrák
Ezek a vastagbélrák kevésbé ismert tünetei, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak

A vastagbélrák egy alattomos betegség. 


A vastagbélrák kevésbé ismert tüneteire fontos felhívni a figyelmet. A gyógyulásban rendkívül fontos szerepet játszik az, hogy mikor diagnosztizálják a betegséget. Azonban van egy fontos jel, ami felhívhatja a figyelmet arra, hogy baj van.

Így jelentkezik az étvágytalanság

Az ünnepi időszak után különösen könnyű felismerni, ha valaki étvágytalansággal küzd. A karácsony és a szilveszter általában arról szól, hogy jobbnál jobb ételeket együnk, ám ha egyszer csak nincs étvágya az embernek annak súlyos okai lehetnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden embernek, akinek nincs étvágya vastagbélrákkal küzd, de ha a probléma hosszú ideje fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A Cancer Research UK szerint a vastagbélrák egyik lehetséges tünete a fogyás ok nélkül, amihez társul az étvágytalanság is. A kutatók szerint azonban az étvágytalanság már akkor jelentkezhet, amikor a betegség előrehaladott állapotban van, és átterjedhet más szervekre is.

Egyéb tüneteket is okozhat

A rák bélelzárodást is okozhat. A bélelzáródás görcsös hasi fájdalmat, puffadást, székrekedést okozhat, és ez lehet az étvágytalanság oka is. Szintén fontos tünet a vastagbélrák esetében a véres széklet, valamint a székelési szokások megváltozása. Ha valaki legalább 3 hete észleli a problémákat, akkor mindenképpen kivizsgálásra van szükség. A vastagbélrák esetében azonban gyakori, hogy a betegek félnek beszélni a tünetekről, de nincs miért szégyenkezniük, és a diagnózis életmentő lehet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves