Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges táplálkozás

Vastagbélrákot okozhatnak ezek az élelmiszerek

2023. június 16.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

kutatás tanulmány táplálkozás szénhidrát daganatos betegség vastagbélrák
Vastagbélrákot okozhatnak ezek az élelmiszerek
© Forrás: Shutterstock

Egy új tanulmány szerint a vörös hús és a cukor, vagyis a nyugati étrend alapvető alkotóelemei állhatnak az egyre több embert érintő vastagbélrák kialakulásának hátterében.


Az Egyesült Államokban több kutatást is indítottak, amelyek a vastagbélrák kialakulásának okait hivatottak feltárni. A kutatók megfigyelték, hogy a 40 alattiaknál egyre gyakrabban fordul elő ez a daganatos betegség, amely korábban csak az idősebb generációkban volt jellemző. Olyan súlyossá vált a helyzet, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra a vezető halálokok között szerepel majd a fiatalok esetében is.

A Cleveland Clinic kutatócsoportja által közzétett tanulmány azokat az anyagokat vizsgálta, amelyek az élelmiszer lebomlása során keletkeznek a szervezetben. Megállapították, hogy az 50 év alatti vastagbélrákos betegek citrátszintje alacsonyabb az átlagosnál. A citrát egy olyan vegyület, amely akkor keletkezik, amikor a tápanyagokat energiává alakítja a szervezet, és fontos szerepe van abban, hogy gátolja a daganatok növekedését.

A vastagbélrák egyre fiatalabbaknál alakul ki

A szakemberek azt is felfedezték, hogy a fiatalok szervezete a megszokottól eltérően bontja le a szénhidrátokat és a fehérjéket bizonyos élelmiszerek fogyasztása esetén, ebből pedig arra következtettek, hogy a cukrok és vörös húsok fogyasztása összefüggésben állhat a vastagbélrák kialakulásával.

vastagbelrak
Forrás: Shutterstock

A tanulmány egyik vezető kutatója, Dr. Kamath szerint további kutatásokra van szükség, hogy elegendő bizonyíték álljon rendelkezésre arra vonatkozóan, mennyire szükséges korlátozni a vörös hús és a cukrok fogyasztását.

Régóta tudjuk, hogy ezek az élelmiszerek a vastag- és végbélrák kockázati tényezői, és ezt a jelenlegi kutatási eredmények is alátámasztják, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a rák kialakulásáról.

Hozzátette, hogy arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elhízás is a daganatos betegségek kockázati tényezője, amelyet a fenti élelmiszerek fogyasztása súlyosbíthat. A szakemberek úgy gondolják, a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos kutatások ehhez is kapcsolódnak majd.

via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves