Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges táplálkozás

Vastagbélrákot okozhatnak ezek az élelmiszerek

2023. június 16.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

kutatás tanulmány táplálkozás szénhidrát daganatos betegség vastagbélrák
Vastagbélrákot okozhatnak ezek az élelmiszerek
© Forrás: Shutterstock

Egy új tanulmány szerint a vörös hús és a cukor, vagyis a nyugati étrend alapvető alkotóelemei állhatnak az egyre több embert érintő vastagbélrák kialakulásának hátterében.


Az Egyesült Államokban több kutatást is indítottak, amelyek a vastagbélrák kialakulásának okait hivatottak feltárni. A kutatók megfigyelték, hogy a 40 alattiaknál egyre gyakrabban fordul elő ez a daganatos betegség, amely korábban csak az idősebb generációkban volt jellemző. Olyan súlyossá vált a helyzet, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra a vezető halálokok között szerepel majd a fiatalok esetében is.

A Cleveland Clinic kutatócsoportja által közzétett tanulmány azokat az anyagokat vizsgálta, amelyek az élelmiszer lebomlása során keletkeznek a szervezetben. Megállapították, hogy az 50 év alatti vastagbélrákos betegek citrátszintje alacsonyabb az átlagosnál. A citrát egy olyan vegyület, amely akkor keletkezik, amikor a tápanyagokat energiává alakítja a szervezet, és fontos szerepe van abban, hogy gátolja a daganatok növekedését.

A vastagbélrák egyre fiatalabbaknál alakul ki

A szakemberek azt is felfedezték, hogy a fiatalok szervezete a megszokottól eltérően bontja le a szénhidrátokat és a fehérjéket bizonyos élelmiszerek fogyasztása esetén, ebből pedig arra következtettek, hogy a cukrok és vörös húsok fogyasztása összefüggésben állhat a vastagbélrák kialakulásával.

vastagbelrak
Forrás: Shutterstock

A tanulmány egyik vezető kutatója, Dr. Kamath szerint további kutatásokra van szükség, hogy elegendő bizonyíték álljon rendelkezésre arra vonatkozóan, mennyire szükséges korlátozni a vörös hús és a cukrok fogyasztását.

Régóta tudjuk, hogy ezek az élelmiszerek a vastag- és végbélrák kockázati tényezői, és ezt a jelenlegi kutatási eredmények is alátámasztják, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a rák kialakulásáról.

Hozzátette, hogy arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elhízás is a daganatos betegségek kockázati tényezője, amelyet a fenti élelmiszerek fogyasztása súlyosbíthat. A szakemberek úgy gondolják, a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos kutatások ehhez is kapcsolódnak majd.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves