Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

Új kutatás: a mellrákot hamarosan a melltartó is jelezheti

2023. július 31.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

mellrák mellrák ellen melltartó mammográfia daganatos betegség rákos betegség
Új kutatás: a mellrákot hamarosan a melltartó is jelezheti
© Getty Images

Egy ultrahangos tapasz segíthet a mellrák diagnosztizálásában.


Egy új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan egy melltartóba rögzíthető tapasz segítségével gyorsabban felfedezhetőek lesznek a mellrák azon jelei, amelyeket a mammográfiás vizsgálat sem képes kimutatni.

A legtöbb a nő esetében a kisebb méretű, lassan növekvő daganatok a legveszélyesebbek, ugyanis ezeket ritkábban vetik alá mammográfiás vizsgálatnak, amely nem ismételhető túl gyakran, hiszen a sugárzás miatt nagy mennyiségben káros az emberi szervezet számára. Ráadásul ez a vizsgálattípus nehezebben mutat ki bizonyos kisebb tumorokat.

A mellrák korai felfedezése rendkívül fontos

Az agresszív daganattípussal küzdő nők számára életmentő lehet az ultrahangos vizsgálat, amely biztonságosabb, sugárzásmentes és otthon is elvégezhető.

A kutatók egy méhsejtekre hasonlító tapaszt hoztak létre, amely rögzíthető a melltartó belsejében, és hat pontos kerülnek kapcsolatba közvetlenül a mellel.

A tapasz könnyedén rögzíthető a melltartóban néhány mágnes segítségével, és számos mérési eredményt biztosít a mell állapotával kapcsolatban. A kutatások szerint már a 0,3 cm átmérőjű cisztákat is képes kimutatni, ami a korai stádiumú daganat méretének felel meg.

mellrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Dr. Canan Dagdeviren, a Massachusetts Institute of Technology tanulmányának vezető szerzője bízik benne, hogy a melltapasz öt éven belül megvásárolható lesz bárki számára. Így nyilatkozott az eszközről:

Az ötlet akkor jutott eszembe, amikor a nagynénémnél túl későn diagnosztizálták az emlőrákot, annak ellenére, hogy rendszeresen részt vett mammográfiás vizsgálaton. Fél évvel később, 49 évesen vesztettük el, és életének utolsó napjaiban, a kórházban vázoltuk fel ennek a tapasznak az ötletét.

A szakember elárulta, hogy számára ez egy személyes ügy, és minden erejével azon dolgozik, hogy nők életének millióit mentse meg az új eszköz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves