Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A mellrák 4 ritka jele, amiket senki sem vesz komolyan

2023. július 26.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák rákbetegség
A mellrák 4 ritka jele, amiket senki sem vesz komolyan
© Shutterstock

A mellráknál is rendkívül fontos, hogy időben történjen meg a diagnózis. 


A mellrák egy alattomos betegség, de a nyilvánvaló tünetek mellett van néhány jel is, ami felhívja a figyelmet a betegségre. Fontos, ha problémát észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert életet menthet, ha időben sor kerül a diagnosztizálásra. Most mutatjuk a ritka tüneteket! 

1. Szokatlanul meleg bőr

Habár rák általában nem jár lázzal vagy tüneti gyulladással, az emlőrák ritka és agresszív típusa, az úgynevezett gyulladásos emlőrák (IBC) mellmeleget, bőrpírt, duzzanatot, viszketést és kellemetlen érzést okozhat. Az IBC abban különbözik a legtöbb emlőrák típustól, hogy általában nem okoz csomót, és nem okozhat olyan elváltozásokat, amelyek a mammográfián észlelhetők.

2. Viszkető mellek

A mellrák korai jele is lehet a mellviszketés. Ez megeshet más okból is, például a mellartó irritációja miatt is, de ha régóta fennáll a probléma, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert lehet, hogy súlyos betegség áll a háttérben. A viszketés oka lehet, hogy a rák elkezdi a zsírsejtek lebomlását okozni a mellekben.

3. Gödrös bőr

Az emlőrák előrehaladtával az emlőszövet csökken, ami változásokat okozhat a mell szerkezetében. Ez a bőr felszínéhez közelebb fordul elő, és gödröcskés, narancsbőrös textúrát hoz létre, gyakran hámokkal. Ez a jelenség akár allergiás reakciónak is tűnhet, amelyben a gyulladás hatására a pórusok nagyobbnak és nyitottabbnak tűnhetnek.

4. Piros foltok

A kiütésnek számos oka lehet, amelyek többsége viszonylag ártalmatlan. Ha a mellen jelentkezik, és néhány nap vagy egy hét elteltével sem múlik el, érdemes lehet megvizsgáltatni, mert a mellrák egyik ritka tünete is lehet. Az IBC esetében a kiütések meglehetősen gyakoriak, és kis piros vagy lila foltok sorozatokban jelenhetnek meg.

Mik a túlélési esélyek? 

A mellrák ötéves relatív túlélési aránya 99% abban az esetben, ha a rák nem terjed az emlőn túl. Az eredeti hely közelében lévő helyi területekre terjedő emlőrák túlélési aránya 86%. Ha a rák a test távoli területeire terjed, a túlélési arány 28%. A mellrák kockázati tényezője az életkor, ugyanis általában az 50 feletti nőket érinti a betegség, valamint az is számít, ha valaki már 12 éves kora előtt menstruált vagy 55 éves kor után jelentkezett a menopauza.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves