Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Elővigyázatosság

Mellrák megelőzés: így végezz magadon önvizsgálatot

2022. november 03.

2 perc olvasás

ELLE

megelőzés mellrák mellrák megelőzés fontosság önvizsgálat
Mellrák megelőzés: így végezz magadon önvizsgálatot
© Getty Images/John Sommer

A mellrák megelőzés fontosságára muszáj felhívni a figyelmet. 


Nem lehet elégszer elmondani, hogy a mellrák esetében mennyire fontos az önvizsgálat. Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés. 40 éves kor felett a betegség kialakulásának jelentősen megnő a kockázata, ezért javasolt legalább 2 évente mammográfiás szűrővizsgálaton részt venni.

Az önvizsgálat során ezeket lehet felfedezni

A rendszeres önvizsgálat segít abban, hogy betegség esetén, minél előbb orvoshoz menjünk. Most eláruljuk, milyen tünetekre kell figyelni:

  • Csomó észlelése a mellben vagy a hónaljban.
  • Az emlő alakja torz vagy rendellenes.
  • A mell túlságosan duzzadt, kemény.
  • Folt vagy mélyedés található a bőr felszínén.
  • Az emlőbimbó viszkető, pirosodó vagy váladékozó.

Így végezheted helyesen az önvizsgálatot

A mellvizsgálat könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis nincsen egy alapszabály, amit követni kell. A lényeg elsősorban a rendszeresség és az alaposság. Sokan azt javasolják, hogy a menstruáció után egy héttel érdemes elvégezni az önvizsgálatot, mert akkor a legpuhábbak a mellek. A legjobb, ha félmeztelenül vagy meztelenül a tükör előtt állva végezzük a vizsgálatot, majd különböző pozíciókban szemügyre vesszük a melleinket. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy előlről és oldalról is vizsgáljuk meg őket, valamint a hónaljainkat is tapintsuk végig. 

Ezek a kockázati tényezők 

A mellrák kialakulásában szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, genetikai hajlam, valamint az önvizsgálat hiánya és a rendszeres szűrővizsgálat mellőzése 40 éves kor felett. Ezért is nagyon fontos, hogy ne feledkezzen meg senki az önvizsgálatról és a rendszeres szűrővizsgálatról. Ha pedig bármi gyanúsat észlelsz magadon, ne habozz, azonnal keresd fel az orvosod! 

Íme, egy videó, ami segít

Ne feledd: nem csinálhatod rosszul az önvizsgálatot, ameddig rendszeresen időt szánsz rá. Az életedet is megmentheti!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves