Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rák jele lehet ez a furcsa elváltozás a bőrön

2024. február 08.

1 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség leukémia
A rák jele lehet ez a furcsa elváltozás a bőrön
© Shutterstock

Nem csak a melanóma okozhat tüneteket a bőrön – olykor a rák más típusai is így jelentkeznek.


A rák tüneteit nem minden esetben egyszerű felfedezni, egyes fajtái pedig szokatlan, vagy éppen veszélytelennek tűnő jeleket produkálnak.

Ezek közé tartozik a leukémia is, amely a szervezet vérképző szöveteinek daganatos megbetegedése, és a csontvelőt, illetve a nyirokrendszert is érintheti.

Mint minden daganatos betegség esetében, a leukémiánál is létfontosságú, hogy mielőbb felállítsák a diagnózist, ehhez azonban a pácienseknek is tudniuk kell, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni.

A rák megtévesztő jelei

Bár kezdetben veszélytelennek tűnhet, de ha valaki apró, vörös foltokat vesz észre a bőrén, amelyek nem múlnak el, illetve gyakran jelennek meg indokolatlan bevérzések vagy zúzódásokra utaló véraláfutások a test bármely részén, az mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel, mert akár leukémiára is utalhatnak ezek a tünetek.

Ezen kívül az alábbi tűnetek is gyanúra adhatnak okot:

  • láz vagy hidegrázás
  • tartós fáradtság és gyengeség
  • gyakran kialakuló fertőzések
  • indokolatlan súlycsökkenés
  • megduzzadt nyirokcsomók, megnagyobbodott máj vagy lép
  • rendszeresen előforduló orrvérzés
  • erős izzadás, különösen éjszaka
  • csontfájdalom, vagy a csontok érzékenysége
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen orvosi segítséget, mert csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves