Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a furcsa tünet tüdőrákot jelezhet - januárban különösen fontos rá figyelni

2024. január 19.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek tüdőrák
 Ez a furcsa tünet tüdőrákot jelezhet - januárban különösen fontos rá figyelni
© Shutterstock

A tüdőráknak vannak olyan tünetei, amiket sokan figyelmen kívül hagynak.


A tüdőráknak van egy olyan tünete, amit a szakértők szerint különösen januárban lehet észrevenni. A legtöbb ember nem mutat tüneteket a betegség korai stádiumában, de van egy olyan jel, ami nem kap elég figyelmet, és sokan nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az egyik leggyakoribb rákfajta

A tüdőrák az egyik leggyakoribb rákfajta, és szerte a világban rengetegen kapják meg a diagnózist. A betegség elsősorban az idős embereket érinti, de a dohányzás is nagy kockázati tényező. Sok esetben azonban olyan embereknél is tüdőrákot diagnosztizálnak, akik sosem nyúltak cigarettához. Azonban a genetika és a passzív dohányzás szintén kockázati tényező.

A szakértők szerint januárban szembetűnőbb lehet ez a tünet

A tüdőrák két fontos jele a megmagyarázhatatlan fogyás és az étvágytalanság. Sokan azonban ezek mellett a tünetek mellett nem gondolják, hogy nagy baj lehet a háttérben. Bár valóban számos betegség is okozhatja őket. Fontos azonban kiemelni, hogy januárban a fogyás szembetűnöbb lehet, ugyanis a decemberi ünnepek miatt nagy általánosságban az emberekre felszalad 1-2 kiló, így talán könnyebb észrevenni, ha valaki lényegesen soványabb lett. Szintén érdemes átgondolni, mi oka lehet annak, ha valaki korábban imádott enni a karácsonyi ebédeken, de egyszer csak elment az étvágya. 

A szakértők azonban kiemelik, hogy a betegség fontos tünetei még a tartós köhögés, a vérköhögés, a légszomj, valamint fájdalom a légzéskor vagy a köhögéskor. Azonban a tüdőrákos betegek körülbelül 60 százaléka azt állítja, hogy a diagnózis felállításakor étvágytalanság és jelentős súlycsökkenés volt tapasztalható. Ennek orvosi kifejezése a „cachexia”, és annak eredménye, hogy a szervezet nem képes felvenni az összes zsírt, fehérjét és szénhidrátot az elfogyasztott ételből.

Ez lehet egy jó teszt

A Roy Castle Lung Cancer Foundation szakértői azt javasolják, hogy aki aggódik ezek miatt a tünetek miatt, hetente egyszer, ugyanabban a napszakban mérje meg a saját súlyát, ügyelve arra, hogy a ruházata is hasonló legyen. Ha valakinek nincs mérlege, arra is elég figyelni, hogy a ruha mennyivel lesz lazább a hetek alatt. A fogyás és az étvágytalanság számos betegség oka lehet, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves