Nemcsak divatos ezt a teát fogyasztani, de többek között csökkentheti a rák kockázatát is.
Sokan isznak a reggeli kávé helyett zöld teát, és milyen jól teszik! Ez a teafajta tele van antioxidánsokkal, úgynevezett polifenolokkal, amelyek számos egészségügyi előnnyel, többek között a szív egészségének és az agyműködésnek (például a magas vérnyomás, agyvérzés, emelkedett koleszterinszint) javulásával hozhatók összefüggésbe. A polifenolok egy típusa, pontosabban a katechineknek van a legnagyobb „ereje” a rákmegelőzésben.
Azért fontos szót emelni az antioxidánsok mellett, mert ezek döntő szerepet játszanak a sejtek védelmében, így hozzájárulhatnak a rák és más betegségek gyógyításához. A rendszeres zöld tea fogyasztása - számos kutatás bizonyította -, hogy gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságai mellett, felgyorsítja az anyagcserét, javítja az agyműködést, és az általános közérzetünk is jobb lehet tőle.
A legutóbbi tanulmányok összefüggésbe hozták a zöld tea fogyasztást többféle rák csökkenő kockázatával. A Breast Cancer Research and Treatment folyóiratban megjelent kutatás szerint a rendszeresen zöld teát fogyasztó nőknél kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyen italt. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóirat pedig arról számolt be, hogy a rendszeresen zöld teát fogyasztó férfiaknál lényegesen kisebb volt az előrehaladott prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, aki nem fogyasztják. A kutatók itt kitértek arra is, hogy a zöld teában található katechinek gátolhatják a daganat növekedését és visszaszoríthatják a prosztata gyulladását. Sőt még a vastagbélrák kockázata is csökkenthető vele! A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a katechinek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai kiemelt szerepet játszhatnak ebben a védőhatásban.
Az a jó hír, hogy a zöld tea fogyasztása könnyen beilleszthető a napi rutinba, de fontos, hogy minőségi fajtát válasszunk. A bio jelzést is érdemes figyelni, mivel ezek a termékek kevesebb eséllyel tartalmaznak káros rovarirtó szereket és különböző vegyi anyagokat, amelyek sokat visszavethetnek az egészségügyi előnyökből. A tea elkészítés sem mindegy: a katechinek koncentrációjának maximalizálása érdekében körülbelül 71-82 °C-os vízben kell áztatni, nagyjából 2-3 percig. Soha ne öntsük le a füvet forrásban lévő vízzel, mert az tönkreteheti a zöld teában lévő kényes vegyületek egy részét. Citrommal és/vagy mézzel is ihatjuk, ahogy jól esik.
Ne feledjük, hogy bár a zöld tea fogyasztása csökkentheti a rákos sejtek kialakulását, fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is. Együnk minél többféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat. Különösen ajánlottak a keresztes virágú zöldségek – például a brokkoli és a karfiol –, a piros bogyós gyümölcsök, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag zsíros halak. Sportoljunk rendszeresen, és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást is.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!