Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A szklerózis multiplex jelei a szemben is megjelennek

2023. augusztus 21.

2 perc olvasás

ELLE

cukorbetegség rákbetegség szem tünetek szklerózis multiplex
A szklerózis multiplex jelei a szemben is megjelennek
© Getty Images

A szem sokféle betegségről árulkodhat, ezek közé tartozik a szklerózis multiplex is.


A szem folyamatosan tanúskodik az általános egészségügyi állapotról, de a jeleket nem mindenki képes értelmezni. Sophie Koh optometrista felhívta a figyelmet arra, hogy a szem akár a szklerózis multiplex jeleit is megmutatja.

A hozzáértő szakemberek többféle krónikus betegséget, például a cukorbetegséget vagy a rákot is felismerhetik egyetlen pillantásból.

A szem nemcsak a lélek tükre…

… hanem az egészségügyi állapoté is. A bevérzések, a beduzzadt szemek vagy a szaruhártya körül észlelhető szürke ív is egy-egy komoly betegség tünetei lehetnek. Arról, hogy miért éppen ez a szerv mutatja meg már korai stádiumban a betegségeket, Sophie így nyilatkozott.

Anatómiai szempontból a szemnek két hihetetlenül egyedi tulajdonsága van: egyrészt a retina az egyetlen hely a testben, ahol az erek tisztán láthatók anélkül, hogy a környező szövetek akadályoznák. Másrészt az agyhoz kapcsolódó idegrostok 40 százaléka a retinához kötődik, így a szem vagy a látóképesség változásai komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak.

A szakértő elmondta azt is, hogy a rák bizonyos típusai, például a limfóma, a melanóma vagy a leukémia is korai stádiumban észlelhető a szemekben. Ezeken kívül azonban a szklerózis multiplex is megmutatkozik már a kezdeti időszakban.

szem-elle.hu
Forrás: Getty Images

A szklerózis multiplex látóideggyulladást okozhat, amikor is a látóideg duzzanata látásromláshoz vezet. A szklerózis multiplexben szenvedő diagnosztizált betegek 25 százalékánál a látóideggyulladás volt az első tünet, amit tapasztaltak.

Az optometrista emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint is kimutatható a szem változásaiból, ezért még a fiatalokat is arra buzdítja, hogy panaszmentesen is vegyenek részt rendszeresen szemvizsgálatokon. Ezzel már nagyon korai stádiumban fény derülhet akár súlyos betegségekre is.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves