Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jelek

Ez a két korai tünet a rák jele lehet, de szinte mindenki figyelmen kívül hagyja

2023. augusztus 19.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek
Ez a két korai tünet a rák jele lehet, de szinte mindenki figyelmen kívül hagyja
© Fotó: Shutterstock

A rák tünetei néha furcsa módon jelentkeznek.


A rák sokszor igazi csendes gyilkosként jelentkezik. A hasnyálmirigyrák az egyik legsúlyosabb fajtája, aminek a túlélési esélye nagyon alacsony, éppen ezért az orvosok figyelmeztetnek arra a két fontos korai jelre, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életet menthetnek. 

Nincs túl sok korai tünete

Tény, hogy a hasnyálmirigyráknak nincs túl sok korai tünete, ezért sok esetben csak akkor ismerik fel, amikor már nagy a baj. Egy tavalyi tanulmányban azonban kiderült, hogy a szembetűnő tünetek a bőr elszíneződése, vagyis sárgasága, valamint a gyomor- vagy bélvérzés. Van azonban két korai tünet, amire sokan nem figyelnek. Az egyik a fokozott szomjúságérzet, a másik pedig a sötétsárga vizsgálat. 

Ha korábban diagnosztizálják a hasnyálmirigyrákot, a betegeknek nagyobb esélyük van a túlélésre

– mondta Dr. Weiqi Liao, az Oxfordi Egyetem adatkutatója.

A szakértő hozzátetette, hogy rendkívül fontos az, hogy a betegek és a háziorvosok is tisztában legyenek a hasnyálmirigyráknak ennek a két korai tünetével, és komolyan vegyék azokat, mert így lehet időben elkezdeni a szükséges kezeléseket, tehát lehet esély a túlélésre is. 

Íme, a további jellemző tünetek

A  betegség előrehaladtával előfordulhatnak nyelési problémák, hasmenés, a székelési szokások megváltozása, hányás, emésztési zavar, hasi fájdalom, fogyás, székrekedés, hasi duzzanat, hányinger, puffadás, gyomorégés, láz, fáradtság, étvágytalanság, viszketés és a hátfájás.
A hasnyálmirigyrák egyébként a 75 év felettiek körében jellemzőbb, és ritka, hogy valaki 40 év alatt szenvedjen a betegségtől, de sajnos van rá példa. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az emberek csökkenthetik a rákos megbetegedések esélyét, ha csökkentik a vörös és feldolgozott hús fogyasztását, nem túlsúlyosak, nem dohányoznak és kevesebb alkoholt fogyasztanak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves