Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jelez a szervezetünk

Kiderült, mi a rák egyik legfontosabb jele, amit mindenki figyelmen kívül hagy

2023. augusztus 05.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek jel
 Kiderült, mi a rák egyik legfontosabb jele, amit mindenki figyelmen kívül hagy
© Shutterstock

A rák egyik legfontosabb jelével senki sem foglalkozik. 


A rák egyik legfontosabb jele egy olyan általános tünet, ami miatt sokan nem gondolnak rá, hogy nagy lehet a baj. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rákbetegségeknél mennyire fontos, hogy időben diagnosztizálják őket, ugyanis akkor van a legtöbb esély a felépülésre. 

Az a fránya fáradtság

Bizony a rák egyik jele a fáradtság. Nos, lássuk be, hogy a munka, a család, a párkapcsolat és az egyéb dolgok mellett egyáltalán nem meglepő, ha olykor-olykor azt érezzük, hogy teljesen lemerültünk. Mi van akkor, ha az érzés állandósul? Ilyenkor van az, hogy bizony érdemes lenne orvoshoz fordulni, mert a krónikus fáradtság mögött meghúzódik egy ok is. 

A rákos betegek úgy írták le egyébként, mintha az „egész testükben” érezték volna a fáradtságot. Sok esetben az emberek frusztrálttá válhatnak, hiszen a mindennapi tevékenységeiket sem tudják elvégezni megfelelő módon. Az tény, hogy a fáradtságnak számos más oka lehet, de bármi is áll mögötte, ki kell vizsgálni. 

Mik lehetnek az okok?

Az egyik ok a vérszegénység lehet, ami több rákos megbetegedésnél is kialakulhat. Mind a leukémia, mind a limfóma olyan rák, amely befolyásolja a csontvelőt, és megzavarja a vérsejtek normális termelését. Tehát lényegében ez nem is azt jelenti, hogy kifejezetten a ráktól vagyunk fáradtak, de az abból kialakuló vérszegénység is okozhatja a tünetet. Vannak azonban olyan rákos megbetegedések, például a vastag- és végbélrák, amelyek vérveszteséget okoznak. 

A tumornövekedés szintén az egyik oka lehet. Amikor a daganatok kialakulnak, agresszíven versengenek a táplálékért a normál sejtekkel. Megzavarhatja vagy megváltoztathatja az anyagcserét is, ami elszívja az energiát. Fontos kiemelni, hogy nem rákos daganatok is okozhatnak fáradtságot. Egyesek elég nagyra nőnek ahhoz, hogy károsítsák a szerveket vagy a mirigyeket, ami funkciójuk hanyatlását okozza. Ilyen lehet például az agyalapi mirigy adenoma. Ha a daganat károsítja az agyalapi mirigyet, megzavarhatja a hormonokat, ez is fáradtsághoz vezethet. 

Fontos segítséget kérni

Természetesen nem a rák az egyetlen betegség, ami miatt fáradtságot tapasztalhatunk, de bármi is az fontos kivizsgáltatni, hiszen ha krónikus, és az okát nem tudjuk megmondani, akkor mindenképp vagy egészségügyi vagy mentális probléma áll a hátterében. Figyeljünk a jelekre! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves