Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LÉGI TITKOK

Meglepő, miért nincs sok repülőn 13. és 17. sor

2024. május 24.

3 perc olvasás

ELLE

babona repülő utazás repülőgép
Meglepő, miért nincs sok repülőn 13. és 17. sor
© Shutterstock

Több légitársaság jobbnak látta kihagyni a 13. és 17. sorokat a repülőgépen.


Te biztonságban éreznéd magadat, ha a 13. sorban kellene ülnöd a repülőgépen

Babona a repülés világában

Sokan nemmel válaszolnak a fent feltett kérdésre, a 13-as szám ugyanis sokak számára a szerencsétlenséget jelképezi. A babonás embereket átjárja a félelem, amikor megtudják, hogy valamilyen fontos esemény 13-ra esik, vagy ha éppen a repülőgépen ebben a sorban kell ülniük. 

A lakosság 2-5% százaléka szorong attól, ha repülőgépre kell ülnie, és legfeljebb 40% az, aki ha ugyan előtte nem is tart a repüléstől, a levegőben járja át a félelem. 

Számos babona övezi a légiközlekedés világát. Egyesek megérintik a gép külsejét a szerencsés út érdekében, amíg mások a szerencseszámukkal jelzett ülést választják. De a negatív babonákból sincs hiány, egyesek szerint a 13-as és a 17-es számok nem hoznak szerencsét, a repülésben sem. 

Ehhez a félelemhez sok légitársaság igazodik is, akik válaszul kihagyják a repülőgépről a 13. és a 17. sort. Ha ugyanis olyan embernek kell odaülnie, aki tényleg tart ezeknek a helyeknek az atmoszférájától, aurájától, annak borzasztó következményei lehetnek - akár légiközlekedési szempontból is. 

Miért félnek a 13-as és 17-es számoktól?

A 13-as számtól való félelem annyira gyakori, hogy még neve is van. A „triskaidekaphobia” szó vagy a 13-as szám körüli szélsőséges babona először 1911-ben jelent meg egy amerikai pszichológiai folyóiratban. Az ettől a számtól való tömeges idegenkedés eredete nem tisztázott, de nyugati országokban ez nagyon gyakori. A keresztény írások szerint Júdás, aki elárulta Jézus Krisztust volt a 13. vendég az utolsó vacsorán. A maja naptár szerint a 13. baktun - egy körülbelül 390 éves naptári egység - az előrejelzések szerint egybeesik a 2012-es világvégével, amely mint tudjuk, nem következett be.  Mások a 13 észlelt szerencsétlenségét a skandináv mitológiának tulajdonítják. Egy skandináv legenda szerint 12 isten ünnepelt Valhallában, amikor Loki, egy csaló isten hívatlanul megérkezett, és megszervezte, hogy az egyik vendég lőjön egy másikat.

A 17-et Olaszországban tartják számon. Ugyanis a XVII római szám átrendezésével létrejöhet a "VIXI" szó, amely latinul azt jelenti, hogy "életemnek vége".

Mely légitársaságok hagyják ki a szerencsétlen sorokat?

A Ryanair, az Air France, a Singapore Airlines, a Cathay Pacific, a Qatar Airlines, az Emirates, a KLM és az Iberia mind kihagyja a 13. sort bizonyos gépeken. Így tesz a Lufthansa német légitársaság is, akik a 17. sort szintén kihagyják. A United Airlines-nál nincs 13. vagy 14. sor, a 14. sort szerencsétlennek tartják, mivel kiejtve úgy hangzik, mint kínaiul a meghalni szó. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves