Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Be vagy oltva?

Kevesen tudják: ez a vírus nyelvrákot is okozhat

2024. április 27.

2 perc olvasás

ELLE

vírus HPV nyelvrák
Kevesen tudják: ez a vírus nyelvrákot is okozhat
© Fotó: Shutterstock/Andrey_Popov

Egy rendkívül gyakori vírus egy meglehetősen ritka daganattípus, a nyelvrák okozója is lehet. Pedig alapvetően egy másik betegségről ismerjük.


A nyelvrák általában a nyelv elülső kétharmadán alakul ki. A laphámsejtek burjánzása okozza, és bár egyéb szájüregi daganatok esetén is érintett lehet a nyelv, de erre a szervre nézve ez a legveszélyesebb típus. Ahogy az sok betegségnél lenni szokott, minél hamarabb diagnosztizálják valakinél a nyelvrákot, annál eredményesebben kezelhető a betegség. Ez a daganattípus meglehetősen ritka: valamennyi, 2023-ban az USA-ban regisztrált rákos megbetegedésnek mindössze a 0,9%-át tették ki a nyelvet érintő daganatok.

A nyelvrák okai

A VeryWellHealth nevű honlap figyelmeztet, hogy a nyelvrák leggyakoribb okozói között van a HPV is. Ezeket a vírusokat elsősorban a méhnyakrákkal kapcsoljuk össze, hiszen a méhnyakrák jóval gyakoribb a nyelvráknál és a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal, azaz a HPV-vel. Nos, a vírus azonban a száj nyálkahártyáját is megtámadhatja, és többek között nyelvrákot is okozhat, de szintén előidézhet sejtburjánzást a garaton, a szájüregben vagy a gégén. Természetesen a száj HPV-fertőzése nem feltétlenül okoz nyelvrákot, és a nyelvrákot ezen a víruson kívül más is okozhatja.

A HPV elleni védekezés legfontosabb eszköze a már gyakran emlegetett oltás, ami azonban terápiás célra nem alkalmas, azaz a már meglévő fertőzéssel szemben nem hatásos. Ezért van, hogy érdemes a nemi élet megkezdése előtt beoltatni a tizenéveseket.

A nyelvrákkal összekapcsolt rizikófaktorok még a HPV-n kívül: a családban meglévő korábbi daganatos megbetegedés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A nyelvrák tünetei

A nyelvráknak van egy jellegzetes tünete, amit sokan hajlamosak összekeverni az aftával vagy egyéb, kevésbé veszélyes panaszokkal. A nyelvrák első jele gyakran egy apró, folyamatosan vérző sebként jelentkezik a nyelv oldalán. Ha egyáltalán nem gyógyul, az már gyanúra ad okot, különösen akkor, ha nyelv- vagy szájüregi fájdalom kíséri.

A következő tünetekre érdemes még figyelni:

  • állandó állkapocsfájdalom;
  • nehezebb beszéd, rágás vagy nyelés;
  • irritációérzet a torokban vagy torokfájás, amely néhány napon belül nem múlik el;
  • nyak- vagy fülfájdalom; illetve
  • furcsa érzés, mintha megakadt volna valami az ember torkán.

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves