Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BETEGSÉG

Egyre több a vastagbélrákos fiatal: szembetűnő jele van, de senki nem foglalkozik vele

2024. április 06.

2 perc olvasás

ELLE

rák
Egyre több a vastagbélrákos fiatal: szembetűnő jele van, de senki nem foglalkozik vele
© Shutterstock

Egyre több fiatalt támad meg a vastagbélrák, és ez borzasztó dologról árulkodik.


A vastagbélráknak van egy olyan tünete, ami a legtöbb fiatal áldozatnál előfordul, de a legtöbben nem foglalkoznak vele.

Figyelj a jelekre!

Mivel az elmúlt időszakban egyre több embernél diagnosztizálnak vastag-és végbélrákot, és egyre több a betegek között a fiatal, itt az ideje, hogy tudd azt, milyen jelekből ismerheted fel már a korai szakaszban ezt a betegséget.

A Yale Cancer Center onkológusa szerint, 1990 óta évről évre egyre több a fiatal áldozat a betegek körében. A szakértők szerint ez az életmódbeli és környezeti változásoknak köszönhető. Mint minden más betegségnél, itt is nagyon fontos a szűrővizsgálatok rendszeressége, a felismerés, és az önellenőrzés.

Van egy meglepő tünet, amely egyre több szakértő szájából elhangzik, és ami már a korai szakaszban jelezheti a fiatalok számára, hogy súlyosabb a probléma. A reggeli székletből sok minden kiderülhet, sokszor ez árulhat el pontos diagnózisokat is. Éppen ezért, ha ez túl vékony, akkor az még vastagbélrákra is utalhat.

A vastagbélrák gyakori jele

Egy TikTok felhasználó nemrég elárulta, hogy a széklete vékonyabb volt a szokásosnál. Mellette pedig elkezdett fogyni, és hasmenése is volt. Ekkor azt gondolta, irritálbilis bélszindrómaája van, ezért nem is ment el orvoshoz. Amikor viszont rávette magát, 4-es stádiumú végbélrákot diagnosztizáltak nála

Ez azért fordulhat elő, mert ha daganatok vannak jelen a vastagbél végének közelében, vagy a vastagbél teljes belsejét beborítják azok, az szűkíti a székletet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves