Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kutatás

Ez lehet az oka annak, hogy rengeteg fiatal küzd vastagbélrákkal

2024. június 11.

2 perc olvasás

ELLE

rák vastagbélrák bélrák
Ez lehet az oka annak, hogy rengeteg fiatal küzd vastagbélrákkal
© Shutterstock

A vastagbélrák rejtélyére jöhettek rá az orvosok. 


Az orvosok úgy vélik, hogy megoldották a fiatalok körében a vastagbélrák magasabb arányát övező rejtélyt. A kutatók megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás és a rosthiány miatt a bél olyan baktériumot termel, amely felgyorsítja az emberek sejtjeinek öregedését. 

Fontos kutatás született

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) új kutatása szerint ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bennük olyan mutációk és károsodások, amelyek rákhoz vezetnek - és kisebb valószínűséggel tudnak sikeresen küzdeni a daganatos sejtek növekedése ellen.

Egy másik tanulmány szerint pedig az energiaitalok hozzájárulhatnak az 50 év alattiak körében terjedő vastagbélrák járványhoz. Az italokban található taurin nevű összetevő a feltételezések szerint táplálja és elősegíti a betegséggel összefüggésbe hozható veszélyes bélbaktériumok szaporodását. Az Egyesült Királyságban a Cancer Research szerint az 50 év alattiak körében két évtized alatt 24%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma.

Mi történik?

Az orvosok évek óta próbálnak rájönni, hogy miért van ennyi rákos megbetegedés a fiatalok körében. A kutatók most úgy vélik, egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék, milyen szerepet játszanak az élelmiszerek a vastagbélrák kialakulásában. Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai genetikai mintákat vettek 50 év alatti, valamint idősebb, vastagbélrákban szenvedő betegektől. A fiatalabb betegeknél, akik kevesebb rostot és több cukrot fogyasztottak, egy Fusobacterium nevű baktériumot találtak - amely proinflammatorikus fehérjékhez kötődik, és gyulladást okoz az egész bélben. A rostok ezzel szemben éppen az ellenkezőjét teszik: lelassítják a glükóz felszabadulását a vérben, és táplálják az egészséges bélbaktériumokat, így csökkentve a gyulladást.

A ''inflammaging'' néven ismert folyamat során a kutatók becslése szerint a rendszeresen rosszul táplálkozó fiatal vastagbélrákos betegek sejtjei akár 15 évvel is idősebbek lehetnek, mint az ember biológiai életkora. Minél idősebbek a sejtek, annál fogékonyabbak a rákra. Az okokra is fény derült, ugyanis kiderült, hogy a károsodás olyan mutációkat eredményezhet, amelyek növelik a betegség valószínűségét.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves