Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

A rák egyik jele lehet a memóriazavar, sokszor összekeverik más betegségekkel

2024. június 12.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség memóriazavar
A rák egyik jele lehet a memóriazavar, sokszor összekeverik más betegségekkel
© Shutterstock

A rák is okozhat memóriazavart.


A ráknak sok olyan tünete van, amit nem veszünk elég komolyan. A szívdaganatok viszonylag ritkák, ám olyan jeleik is lehetnek, amelyek könnyen összekeverhetőek más betegséggel. Az egyik ilyen gond a memóriazavar, aminek esetében főleg időskorban azonnal a demenciára vagy az Alzheimer-kórra gyanakszik mindenki.

Miért olyan ritka?

A szív kötőszövetből és izomsejtekből áll, amelyek nem változnak túl gyorsan, ami nagyon ellenállóvá teszi őket a rákos megbetegedésekkel szemben. A rákos sejtek erőteljesebben növekednek és szaporodnak a hámszövetben, amely hajlamos gyorsabban átfordulni, és így nagyobb az esély arra, hogy olyan mutáció következzen be, amely rákhoz vezethet.

A szívrák leggyakoribb jelei 

A hirtelen, megmagyarázhatatlan szívelégtelenség a szívdaganatok egyik legfőbb jele. Légszomj ésrendkívüli fáradtság jelentkezhet, ha a daganat a szív valamelyik kamráját nyomja, vagy a szíven belül növekszik, és befolyásolja a billentyűműködést. Emellett még jelentkezhet rendellenes szívritmus vagy szapora szívverés, mellkasi fájdalom és ájulás is. 

Az elsődleges szívdaganat átterjedhet a test más részeire is. Leggyakrabban az idegrendszerre, például a gerincre vagy az agyra terjed. A tüdőben azonban szintén előfordulhat. A terjedő szívdaganatnak is vannak tünetei, amelyek esetében azonnal orvoshoz kell fordulni:  

  • Krónikus hátfájás
  • Zavarodottság vagy memóriazavarok
  • Vér felköhögése

Természetesen ezeknek a panaszoknak más okai is lehetnek, de mindenképpen fontos egy teljes kivizsgálást kérni, ugyanis az életminőségüknkre is negatív hatással lehetnek ezek a tünetek. A gondolkodás és a memória megváltozása nem mindenkit érint, akinél rákot diagnosztizáltak, de viszonylag gyakori, a szívdaganatokból kifolyólag pedig még inkább. Egy tanulmány szerint a kezelés előtt minden harmadik embert érinthet, a kezelés alatt akár minden negyedik emberből hármat, a kezelés után pedig minden harmadik embert.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves