Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jele lehet ez a fájdalmas tünet sportolás közben

2024. június 11.

2 perc olvasás

ELLE

sport rák rákbetegség tünet
A rák jele lehet ez a fájdalmas tünet sportolás közben
© Shutterstock

A rák egyes tüneteit sokan nem veszik komolyan. 


A ráknak rengeteg fajtája van, és sokszor olyan tünetekkel jelentkeznek, amelyek először nem adnak aggodalomra okot. Az orvosok azonban nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos segítséget kérni, ha szokatlan elváltozásokat észlelünk a testünkön vagy esetleg komoly fájdalmakat érzünk.

A csontrák

A csontrák lehetséges tünetei közé tartozik a daganat közelében jelentkező fájdalom, a mozgáskorlátozottság vagy a megmagyarázhatatlan csonttörés. Ha a rák egy ízület közelében van, előfordulhat, hogy a beteg nehezebben tudja mozgatni az ízületet. Általában a kar vagy a láb mozgatása esetén lehet észlelni negatív változásokat. Azonban, ha az érintett csont a lábban van, akkor a sántítás is előfordulhat. A rák által meggyengített csont minden figyelmeztetés nélkül eltörhet, így az első tünetek közé tartozik az is, ha kisebb baleseteket követően is súlyos sérülés történik. 

Szintén előfordulhat, hogy a daganat a gerincben jelentkezik, ám akkor nyomhatja az idegeket. Ez zsibbadást, bizsergést vagy gyengeséget okozhat a karokban vagy lábakban. Problémákat okozhat a hólyag vagy a bél irányításában is. Ha a gerincben lévő daganat tünetei jelentkeznek, előfordulhat, hogy a gerincvelő összenyomódik. 

A megmagyarázhatatlan fájdalom 

A csontrák az érintett terület fájdalmával kezdődhet, amely nem múlik el. Előfordulhat, hogy éjszaka vagy pihenés közben érezhetik az érintettek leginkább, hogy valami nincs rendben. Azonban a rendszeres sportolóknak fontos tudniuk, hogy rosszabb lehet a fájdalom testmozgás közben vagy után. Arra is érdemes figyelni, hogy gyermekeknél ez a tünet tévesen ficamnak vagy növekedési fájdalmaknak tűnhet.

A csontrák többi tünete

Ennél a betegségnél is jelen vannak az általános tünetek, amelyek a többi ráktípusnál is. A betegek fáradékonyabbak, és ez abban nyilvánul meg, hogy egy hosszabb, pihentető alvás sem segít rajtuk. Szintén tünet lehet a megmagyarázhatatlan fogyás, ami nagyon gyakori rákbetegség esetén. A magas láz vagy izzadás pedig szintén figyelmeztető jel lehet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A korai diagnózis fontosságára is mindig felhívják az orvosok a figyelmet, ezért a kevésbé zavaró tünetek esetében is fontos a kivizsgálás. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves