Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gerincdaganatok

A hátfájás is súlyos rákbetegséget is jelezhet, semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. június 26.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség hátfájás daganatos betegség
A hátfájás is súlyos rákbetegséget is jelezhet, semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rákbetegség egyik jele a hátfájás is lehet. 


Azok a gerincdaganatok, amelyek nem valamilyen más szervről terjednek át nagyon ritkák, de mégis előfordulhatnak. A hátfájás a rákbetegség egyik jele is lehet, de sokan nem gondolnak rá, és azt hiszik, hogy biztosan valamilyen más probléma áll a háttérben. 

A gerincdaganat legfontosabb jellemzői 

  • Fokozatosan kezdődik, és idővel egyre inkább romlik a gerincfájdalom
  • Pihenéssel nem javul a fájdalom, és éjszaka fel is erősödhet 
  • Éles vagy sokkszerű fájdalomként jelentkezik a hát felső vagy alsó részén, amely a lábakba, a mellkasba vagy a test más részébe is átmehet
  • Széklet és vizelettartási zavar is előfordulhat
  • Egyéb tünetek lehetnek a a nem tervezett fogyás, hányinger, láz és idegrázás is.

Itt van minden, amit a hátfájásról tudni kell

A gerincoszlop daganatai azért okoznak hátfájdalmat, mert a csontot gyengítik, valamint a csigolyák is könnyebben törhetnek, és a gerincvelő és/vagy a gerincvelői ideggyökök összenyomása is szerepet játszik. A hátfájdalom a gerincdaganat egyik legkoraibb jele. A kezeletlen gerincdaganat idővel nagyon veszélyessé válhat, ezért fontos, hogy a tüneteket komolyan vegyék. 

Mi a teendő?

A felismerés után rendkívül fontos, hogy minél hamarabb sor kerüljön  idegsebészeti, gerincsebészeti műtétre, amely  a daganatos szövet teljes vagy részleges eltávolítása révén a későbbi maradandó károsodásokat (pl. bénulás, impotencia) kivédheti vagy késleltetheti - írják a webbeteg.hu oldalán. A gerincvelőben elhelyezkedő daganatok teljes eltávolítása nem kivitelezhető. A műtét után a kemoterápia vagy a sugárterápia jöhet szóba, de az is előfordul, hogy a kettő kombinációját alkalmazzák. 

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves