Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A mellrák rejtett jelei, amelyekre senki nem figyel

2023. június 26.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

tünetek mellrák daganatos betegség rákos betegség
A mellrák rejtett jelei, amelyekre senki nem figyel
© Forrás: Getty Images

A mellrák sajnos bármilyen életkorban kialakulhat, és gyakran még egyértelmű tünetei sincsenek, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy mire figyeljünk két szűrővizsgálat között.


A mellrák alattomos betegség, ugyanis nem minden esetben okoz fájdalmat, így a diagnosztizálása sem történik meg a korai szakaszban. A hölgyek azonban sokat tehetnek saját maguk is azért, hogy minél korábban fény derüljön a betegségre, ezzel pedig növeljék a gyógyulás esélyét is.

A rendszeres szűrővizsgálatok nélkülözhetetlenek, de bizonyos figyelmeztető tüneteket a két vizsgálat között mi magunk is felfedezhetünk, ha tudjuk, hogy mire kell figyelni.

A mellrák rejtett tünetei

Az alábbiakban felsorolt tünetek jelentkezése esetén mindenképp fel kell keresni egy szakorvost, hogy elvégezhessen egy teljes körű kivizsgálást:

  1. Meleg tapintású, vörös, irritált és/vagy viszkető mell
  2. Váladékozó mellbimbó
  3. Lapos vagy befelé forduló mellbimbó
  4. Pikkelyes, érdes tapintású a mell bőre 
  5. A bőr szerkezetének megváltozása a melleken
  6. A mell méretének vagy alakjának megváltozása

Fontos kiemelni, hogy a szoptatást követően a váladékozás normális jelenség, de minden más esetben rákos elváltozásra utalhat. A ráncok vagy csomók megjelenése szintén nem jó jel, ahogyan az sem, ha piros foltok jelennek meg a mell bármely részén.

mellrak
Forrás: Getty Images

Ugyan a páros testrészekre jellemző módon sok nőnek nem teljesen egyforma a két melle, de ha az egyik mérete vagy alakja hirtelen megváltozik, a megszokottól eltérővé válik, az szintén gyanúra adhat okot.

Összességében elmondható, hogy bármilyen új tünet jelentkezésekor érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves