Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cancer

Rákbetegség: ez az egy fontos tünet a lábon segíthet időben diagnosztizálni

2023. június 20.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünet
Rákbetegség: ez az egy fontos tünet a lábon segíthet időben diagnosztizálni
© Shutterstock

A rákbetegség egy fajtáját sokan nem veszik észre a lábukon.


A rákbetegségek többsége nagyon alattomos tud lenni, és ez nincs másképp a bőrrák esetében sem.  Évente mintegy 16 000 embernél diagnosztizálnak melanomát az Egyesült Királyságban – a bőrrák legsúlyosabb formáját. Most kiderült, hogy miért esik meg, hogy már túl későn kapják meg a betegek a diagnózist. 

A melanoma okai

A melanoma akkor alakul ki, amikor a bőr túl sok napfényt kap, és a sejtek károsodnak és mutációnak indulnak. A melanoma, egész pontosan melona malignum a bőrdaganatok legveszélyesebb fajtája, ami a hám alsó sejtrétegében található, festékanyagot termelő sejtekből, a melanocitákból indul ki. Szerencsére kedvezőbb kimenetelű, mint a legtöbb rosszindulatú daganat, a betegek közel 90-95%-a meg szokott gyógyulni, de ehhez elengedhetetlen az időben történő diagnosztizálás - írják az Oktogon Medical oldalán. 

Sajnos gyakran nem derül időben fény a betegségre, és már elképesztő módon terjed, mire a beteg odajut, hogy segítséget kapjon. A legrosszabb, hogy a bőrrák gyakran az ember lábán alakul ki, de mivel azt jóval kevésbé csekkoljuk, mint a kezeinket vagy más testrészünket, ezért nehezebb észrevenni. A bőrrák jól kezelhető, ha időben felismerik.

A legfontosabb tünet

A betegség leggyakoribb figyelmeztető jele egy új anyajegy megjelenése vagy egy meglévő anyajegy megváltozása. Lehetséges, hogy az anyajegy vérzik, viszket, duzzadt lesz, vagy sokat változik. Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint a nők esetében a leggyakrabban a lábakban keződik a bőrrák. A férfiknál nagyobb valószínűséggel kezdődik a betegség a törzsükben vagy a hátukban. Ezért elengedhetetlen, hogy a lábunkat is nézegessük, és ha bármiféle elváltozást látunk forduljunk orvoshoz, akár életet is menthet! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves