Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fontos jel

Rákbetegség: az állkapocs fájdalom súlyos dologra figyelmeztethet

2023. július 03.

3 perc olvasás

ELLE

állkapocs betegség rákbetegség tünetek
Rákbetegség: az állkapocs fájdalom súlyos dologra figyelmeztethet
© Shutterstock

Az állkapocs fájdalom is lehet a rákbetegség jele.


Az orvosok azt gondolták, hogy egy brit édesanyának a stressz okozza az állkapocs fájdalmát. Később kiderült, hogy egy halálos rákbetegség áll a háttérben. A 35 éves nőnek a szívén és tüdején is lettek áttétek, és csal reméli, hogy minél több ideje maradt a fiatal gyerekeivel.

Nem vették komolyan az orvosok sem a tünetet 

Az édesanya hosszú hónapok óta küzdött az állkapocs fájdalommal, de a fogorvosa is úgy gondolta, hogy csak a stressz okozza a tünetet. Később sajnos kiderült, hogy a nőnek állkapocsrákja van, és miután a kemoterápiával nem jártak sikerrel, egy 16 órás műtéten esett át, hogy kivágják a daganatot. Kiderült, hogy Fiona Taylor állkapcsát a fibula csontjára cserélték.

Azt hittem, hogy műtétet hajtanak végre, hogy eltávolítsák a daganatot, és teljesen más emberként jöttem ki. Szó szerint tönkretett engem. Újra meg kellett tanulnom járni, beszélni és enni. Nincs arcizmom. Komoly szorongást keltett bennem, amiért az emberek most rám néznek. Nem számítottam erre az eredményre 

nyilatkozta két évvel ezelőtt a kétgyermekes édesanya, aki már hosszú ideje a rekonstrukciós műtétre várt.

Kiújult és halálos

Sajnos később Fiona megkapta a lesújtó hírt, hogy a rákja kiújult és halálos, ugyanis a tüdejére és a szívére is átterjedt. Az édesanya észrevette, hogy egyre nehezebben veszi a levegőt, majd egy csomót is felfedezett a nyakán. Az orvosok itt sem akarták komolyan venni, de egy röntgenfelvétel során kiderült, hogy a rák visszatért, és a tüdejében van. 

Csalódottnak érzem magam, hogy nem mindig ellenőriztek úgy, ahogy kellett volna.

– mondta el a kétgyermekes édesanya.

A szájüregi daganatok jelei

A legjellegzetesebb tünetek:

  • sebek
  • csípő érzés a szájban
  • gyulladás
  • gennyesedés
  • fekély
  • fekélyes seb

A szájüregi daganatoknál szintén rendkívül fontos, hogy a rák, melyik stádiumban van.  A kezdeti stádiumú daganatokat általában, megoperálják, de vannak kivételes esetek, amikor más módszert választanak. Például az ajakdaganatok műtéttel ugyanolyan jól gyógyulnak, mint sugárkezeléssel, így mindig mérlegelni kell, hogy melyiket választják. Sugárkezelésnél azonban nagy hátrány, hogy ez esetben a nyálmirigyet és a fogakat sugár éri, azok pedig elégtelenül fognak működni (szájszárazság alakul ki), illetve romlásnak indulhatnak. A műtétnek a hegképződés és a szövethiány keletkezése lehet a hátránya - írják a Házipatika oldalán.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves